Erkend specialist in de behandeling van condensatie

Condensatie door gebrek aan correcte ventilatie

Veel huizen kampen met natte muren, schimmel in hoeken of natte ramen die het gevolg zijn van condensatie. Met alle kwalijke gevolgen van dien. Deze kan je vermijden door een efficiënte ventilatie en een goede constructie van het gebouw. Het is een hardnekkige fabel dat condensatie ontstaat door te isoleren. In ons klimaat is vocht de grootste vijand van de woning. Vocht is afkomstig van regeninval of het stijgt op vanuit de grond. Je krijgt ook natte muren of binnenskamers vochtigheid door het te bewonen, bijvoorbeeld door te koken of te wassen.

Waarmee kunnen we je helpen?

Stap 1/2

Hoe kunnen we jou contacteren?

Stap 2 /2

condensatie

Het professioneel oplossen van condensatieproblemen

Mechanische ventilatie is de énige juiste manier om het probleem van condensatie op te lossen. Dit biedt een sluitend antwoord op de condensatieproblematiek waardoor de condens aanslag, schimmelvorming, geurhinder… definitief halt toegeroepen worden.

Dankzij ons uitgebreid gamma bieden wij steeds een oplossing op maat.

Oplossing: onze ventilatiesystemen


Condensatie systeem C

C-systeem

Het C-systeem is een mechanische afvoerventilatie. Sommigen noemen het ook het ‘dampkap-principe’. De toevoer gebeurt door roosters in ramen of muren, waarna een ventilator de lucht wegzuigt om via de natte ruimtes (badkamer, keuken, washok,...) de woning te verlaten.

meer info

Condensatie systeem D

D-systeem

Het D-systeem is van alle ventilatiesystemen het meest performante systeem. Het combineert zowel een mechanische toevoer met een mechanische afvoer. Dit systeem wordt ook wel het balansventilatiesysteem genoemd. Het warmteverlies dat normaal met de afvoer of met de aanvoer van niet-verwarmde lucht gepaard gaat, wordt nagenoeg volledig opgevangen. Dit levert een fikse energiebesparing op.

meer info

Condensatie systeem D decentraal

Decentraal C- of D-systeem

Als het probleem zich enkel in één bepaalde ruimte stelt dan wordt veelal gekozen voor een éénkamerunit. Dit betekent dat de gewenste ruimte door het meest passende toestel behandeld wordt.

meer info

condensatie systeem b

B-systeem

Het B-systeem is een mechanisch ventilatiesysteem dat jouw woning voorziet van verse én gefilterde lucht. De koude lucht kan via het toestel opgewarmd worden en de overtollige, vervuilde lucht wordt via raam-of deurroosters de ruimte uitgeduwd. 

meer info

Condensatie komt de luchtkwaliteit niet ten goede

Vocht dat van buiten komt, moet je uit de woning houden door goede constructieve ingrepen zoals kelderdichting, geveldichting, injecteren, enz. Vocht binnen de woning moet je naar buiten ventileren. Zo wordt je verzadigde lucht uit je woning gehaald. Dit komt de luchtkwaliteit binnenshuis ten goede en voorkomt condensatie. Het is daarom niet te verwonderen dat ventilatie verplicht is in nieuwbouwwoningen. 

schimmel verwijderen

Condensatie: wat is de oorzaak?

Een mens ademt en beweegt… kortom een mens leeft. Hierdoor produceer je logischerwijs vocht. Zelfs bij een rustige activiteit zweet een volwassene al snel één liter per dag. Wanneer je rekening houdt met het vocht dat vrijkomt bij de huishoudelijke taken, zoals koken en wassen, dan krijgt jouw woning op dagelijkse basis een goeie 10 tot 20 liter te verwerken.

In woningen waar de isolatie niet of gebrekkig is aangebracht, zal de te natte lucht condenseren op de zogeheten koudebruggen. Een permanent hoge vochtigheid op deze oppervlakken leidt tot schimmelgroei en condensatie. Condensatievocht heeft een voorliefde voor de koudste oppervlakten. Denk hierbij aan de ramen of aan metalen oppervlakken. Zo kan men ook natte muren hebben.

Plaatsen waar verse lucht moeilijk bij kan, zoals bijvoorbeeld hoeken, zijn extra gevoelig voor condensatie. Het is net op deze plekken waar schimmels zich in hun sas voelen. 

condensatie systeem d centraal play

Condensatie voorkomen

Om condensatie en natte muren te voorkomen, vocht buiten te krijgen en lucht in jouw woning te verversen, is een professionele ventilatie de énige manier. Door ventilatie gaat echter energie verloren, omdat je koude lucht naar binnen brengt en warme lucht naar buiten ontsnapt. In een zuinige woning, met ca. 5 cm isolatie in de buitenmuren en 20 cm in het dak, zorgen die verliezen zelfs voor de helft van alle warmteverlies! De klassieke manier van ventileren in België is eenvoudigweg de ramen even open te zetten. Hierdoor krijg je al snel te veel koude lucht naar binnen, zelfs met een kantelraam. Bij zeer koud weer gaan meestal helemaal géén ramen meer open, zodat het erg muf wordt. Condensatie wordt gevormd. Het is dus géén goede oplossing. De kunst is dan ook om te ventileren met zo weinig mogelijk energieverlies.

Een correcte mechanische ventilatie op maat biedt het sluitend antwoord op de problematiek rond condensatie waardoor condens aanslag, schimmelvorming, geurhinder… definitief tegengegaan wordt.

Condensatie voorkomen

Ontdek de voordelen van onze aanpak

  • Je woont terug in een gezond gebouw dat sterk in waarde gestegen is.
  • Je bent verlost van schimmels en condensatieproblemen.
  • Je bent verzekerd van gezonde lucht in je woning met alle positieve gevolgen.
  • Tot 10 jaar garantie mits jaarlijks onderhoud door onze vakmannen.

Hoe sneller condensatie wordt aangepakt, hoe beter voor je woning, gezondheid én budget.

Hoe sneller condensatie wordt aangepakt, hoe beter voor je woning, gezondheid én budget.

De schadelijke gevolgen voor jou en jouw woning

De gevolgen van condensatie in de woning zijn niet mis te verstaan. Deze kunnen een schadelijk effect hebben op jouw gezondheid en de waarde van jouw woning.

De Universiteit van Gent deed recentelijk onderzoek naar de schimmelproblematiek. De onafhankelijke wetenschappers legden de klemtoon op de ernst van de gevaren voor de gezondheid wanneer schimmels en condensatie vrij spel krijgen. Het onderzoek wees uit dat sommige schimmels in de woning uiterst toxische stoffen afscheiden.

Astma, artritis, reuma, prikkelhoest, allergieën, hoofdpijn, lusteloosheid en andere vervelende kwalen zijn symptomen die voorkomen bij mensen die regelmatig in ruimtes met schimmels of een te hoge luchtvochtigheid verblijven. Vooral bij jonge kinderen en ouderen zijn de schadelijke gevolgen noemenswaardig. 

De schadelijke gevolgen van condensatie voor jou en jouw woning.

Wij kiezen voor kwaliteit

Ons bedrijf is in het bezit van het Construction Quality-label. Construction Quality is het op maat gemaakt alternatief voor de ISO-normen met dit verschil dat de ontwikkeling ervan uitsluitend van toepassing is op de bouwsector. De pijlers zijn administratieve kwaliteit, vaktechnische kwaliteit en klantentevredenheid. Zoals je kan zien, gaan wij veel verder dan enkel het oplossen van condensatieproblemen.

Dit label wordt enkel toegekend aan aannemers die:

  • Er niet voor terugdeinzen om hun klanten bikkelharde garanties te bieden over de kwaliteit van de werken.
  • Hun onderneming met een langetermijnvisie leiden.
  • Succes niet zien als een eindbestemming, maar als een logisch gevolg van een doorgedreven beleid dat in het teken staat van kwaliteit.

Construction Quality maakt deel uit van het WTCB. Meer info vind je terug op www.constructionquality.be en www.wtcb.be

Wij kiezen voor kwaliteit bij condensatie.

Getuigenis: gezonde lucht troef in charmehotel

Giovani Oosters baat zijn gastronomisch restaurant en charmehotel “Vous lé vous” uit in Hasselt.

De chef heeft ook al heel wat tv-ervaring opgedaan dankzij programma’s zoals ‘Met Vier in Bed’, ‘1000 Zonnen’ en ‘Expeditie Robinson’. Zijn charmehotel werd zo ingericht om aan alle wensen van de gasten te voldoen. Zo heeft men de keuze tussen 4 kamers en 1 suite. Net daar ontstonden er condensatieproblemen die Aqua Protect vakkundig heeft opgelost.

Giovani Oosters - gezonde lucht troef in charmehotel Vous lé vous

Technische dienst

Steeds bij jou in de buurt. Wij hebben technische diensten in Zwevegem, Mechelen, Gent, Genk, Braine l’Alleud en Gosselies. Je kan ons bereiken op het gratis nummer 0800 / 97 467.

Technische dienst - Condensatie

Hoeveel kost het om condens en schimmels te bestrijden?

Om condens en schimmels te bestrijden heb je dus een ventilatiesysteem nodig. De prijs die je hiervoor betaalt, hangt af van het systeem dat je kiest. Je hebt al een ventilatiesysteem vanaf €1600

Vochtprobleem VochtbestrijdingsmethodeGemiddelde prijs
Condens en schimmelsNieuw ventilatiesysteem Vanaf €1600

Blauwe Lening

Iedereen heeft het recht op een gezonde woning. Aqua probeert daaraan steeds bij te dragen. Niet alleen door haar doorgedreven expertise in vochtbestrijding. Ook door het aanbieden van de Blauwe Lening. Een financiële formule die ervoor zorgt dat iedereen op zijn of haar ritme kan betalen. 

Blauwe Lening

Definitief afrekenen
met schimmels en condensatie?

Laat GRATIS een vochtexpert langskomen.

kaart tevreden klanten