Premie opstijgend vocht

Wanneer je last hebt van een vochtprobleem, zoals opstijgend vocht, in je woning, kan je in aanmerking komen voor een interessante premie voor vochtbestrijding. Je kan dus besparen op de kosten voor het bestrijden van opstijgend vocht door de Vlaamse renovatiepremie aan te vragen. Wij zochten uit wat deze premie precies inhoudt, aan welke voorwaarden je moet voldoen en hoe je de premie moet aanvragen.

Waarvoor kan je de renovatiepremie aanvragen?

De renovatiepremie kan je aanvragen voor renovatiewerken aan je woning, zoals het bestrijden van opstijgend vocht. De werken worden onderverdeeld in vier verschillende categorieën. Een van deze categorieën heeft te maken met het verhelpen van vochtproblemen.

Je kan de premie aanvragen voor volgende behandelingen:

  • De behandeling van muren tegen opstijgend vocht
  • De behandeling van ondergrondse muren tegen opsijpelend vocht
  • De behandeling van muren tegen huiszwam
  • De behandeling van houten draagvloeren tegen insecten en zwammen
  • Het aanbrengen van kalkbepleistering tegen de muur (bijvoorbeeld als bescherming tegen slagregens)
Opstijgend vocht

Hoeveel bedraagt de premie voor vochtbestrijding?

Wanneer je last hebt van opstijgend vocht kom je dus in aanmerking voor de renovatiepremie. Maar hoeveel bedraagt deze premie voor vochtbestrijding nu precies? Afhankelijk van je inkomen, kan het bedrag van de premie 20% of 30% van het factuurbedrag, excl. btw bedragen. Dat kan wel enkel en alleen als je een minimum factuurbedrag van € 2.500 excl. btw kan voorleggen van erkende aannemers.

Voor de 20% berekening geldt een maximumpremie van € 2.500 per categorie en voor de 30% is dat maximum € 3.333 per categorie. Je kan dus meerdere werken laten uitvoeren onder de renovatiepremie. Voor alle categorieën samen kan je maximaal € 10.000 euro later terugvorderen.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen om in aanmerking te komen voor de premie?

Vooraleer je de premie voor het bestrijden van vochtproblemen, zoals opstijgend vocht, kan aanvragen, moet je eerst aan enkele voorwaarden voldoen:

  • Je woning moet minimum 30 jaar oud zijn en moet zich op het Vlaams grondgebied bevinden.
  • Je mag geen andere woningen bezitten of de afgelopen drie jaar in je bezit gehad hebben.
  • De factuur voor de vochtbestrijdingswerkzaamheden mag op de datum van aanvraag niet ouder zijn dan twee jaar.
  • De werken waarvoor je de premie voor vochtbestrijding kan aanvragen, worden in bepaalde categorieën verdeeld. De factuur moet per categorie minimaal € 2.500 (excl. btw) bedragen.

Er gelden ook bepaalde voorwaarden in verband met het inkomen. Wanneer je inkomen bijvoorbeeld te hoog is, kan het zijn dat je geen recht hebt op de premie.

Premie opstijgend vocht

Hoe moet ik de premie voor vochtbestrijding aanvragen?

De premie aanvragen doe je via de website van de dienst Wonen Vlaanderen. Om de premie correct aan te vragen, kan je de formulieren voor de renovatiepremie downloaden en vervolgens invullen en terugsturen. Het duurt voor de dienst Wonen Vlaanderen ongeveer acht maanden om te beslissen over de goedkeuring van je aanvraag.

Je kan natuurlijk enkel goedkeuring krijgen bij een correcte aanvraag. Wanneer je de aanvraag dus niet correct hebt ingediend, zal je hierover een bericht krijgen. Als je aanvraag wordt goedgekeurd, kan het nog even duren voor je de uitkering van de premie krijgt. De uitkering volgt maximaal een jaar na de aanvraag.

Klaar om jouw vochtprobleem nu aan te pakken? Contacteer Aqua Protect voor een gratis diagnose van een expert voor een oplossing en offerte op maat. 

Blijf ook op de hoogte van onze producten en nieuwtjes door ons te volgen op Facebook en Instagram.

Tot blogs!

Diagnose

Ook last van opstijgend vocht