Erkend specialist in opstijgend vocht

Opstijgend vocht in muren kan worden omschreven als optrekkend water afkomstig uit de grond en dit in combinatie met het vochtdoorlatend karakter van een binnen- of buitenmuur. De poriën (capillairen) van het metselwerk nemen het water op en doen dit opstijgen. Dit proces wordt ‘capillariteit’ genoemd. Met andere woorden werkt de muur als een spons. Dit alles gebeurt boven het grondoppervlak, in het vakjargon maaiveld genoemd. Opstijgend vocht wordt ook wel optrekkend vocht genoemd.

Waarmee kunnen we je helpen?

Stap 1/2

Hoe kunnen we jou contacteren?

Stap 2 /2

aqua protect vochtbestrijding detectie vocht in muren

Hoe herken je opstijgend vocht?

Door opstijgend vocht in muren te hebben, heeft men de volgende symptomen: opkrullend behangpapier, schilderwerk getekend door het vocht, een natte muur, plinten die loskomen... Zijn deze zaken je niet vreemd? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met een muur die aangetast is door opstijgend vocht. Opstijgend vocht behandelen is een vak apart: wij bieden onze klant dan ook steeds een sluitende oplossing. Wij kunnen dan ook heel wat spontane referenties voorleggen! 

Hoe herken je opstijgend vocht?

Opstijgend vocht, een vaak voorkomend probleem

Opstijgend vocht is een veel voorkomend probleem waar altijd aandacht aan besteed moet worden. Opstijgend vocht in binnen- of buitenmuren is immers schadelijk op vele vlakken. 
Van schimmelvorming die gevaarlijk is voor de gezondheid tot mogelijk structurele en onherstelbare schade aan het gebouw.

Omdat vocht in de bodem niet vermeden kan worden, komt het er op neer om de aangetaste plekken en liefst nog het hele bouwwerk te voorzien van een horizontale en ondoordringbare barrière waar het opstijgend vocht tegengehouden wordt.

Aqua Protect - opstijgend vocht behandelen - werkwijze play

Aqua Crème, de snelste oplossing tegen opstijgend vocht

In samenwerking met Façabelle ontwikkelden we een nieuwe revolutionaire injectiecrème die ervoor zorgt dat de drogingstijd van je muren vermindert van standaard 18 maanden bij andere oplossingen tegen opstijgend vocht, naar 3 tot maximaal 6 maanden dankzij onze Aqua Crème.

Terwijl een muur die behandeld werd met een standaard gel nog aan het drogen is, ben je met Aqua Crème reeds bezig met de afwerking!

Opstijgend vocht sneller behandelen met Aqua Crème®

Ontdek de voordelen van onze aanpak

 • Aqua Protect - visuele controle

  Na de werken nemen wij zélf het initiatief voor een drogingscontrole

 • Aqua Protect - goede prijs-kwaliteitverhouding

  Meer dan 20 jaar ervaring in bouwsector, financieel gezond, jaarlijks tot 5000 woningen

 • Aqua Protect - gekwalificeerde producten

  Doorgedreven kwaliteitsbeleid op het vlak van administratie, vaktechnisch en klantentevredenheid

 • Aqua Protect - erkende certificaat

  Gecertificeerd product met bewezen beste resultaten

 • Aqua Protect - correcte uitvoering

  Correcte uitvoering volgens regels van de kunst voor een doeltreffend resultaat

 • Aqua Protect - tevreden klanten

  Hoogste tevredenheidsscores

Hoe sneller opstijgend vocht wordt aangepakt, hoe beter voor je woning, gezondheid én budget.

aqua protect vochtbestrijding opstijgend vocht behandelen met aqua creme 001

Getuigenis Roel Vanderstukken over opstijgend vocht

“Een equipe die het probleem van A tot Z aanpakt.” 

Roel Vanderstukken: je ongetwijfeld bekend. Sinds zijn eerste grote rol in de populaire serie Witte-kerke niet meer weg te slaan van het Vlaamse scherm zowel als acteur als zanger. Toen hij onlangs bij Aqua Protect aanklopte voor zijn probleem van opstijgend vocht, hielpen we hem met plezier aan een gezonde woning.

Roel Vanderstukken tevreden klant play

De schadelijke gevolgen voor jou en jouw woning

Door opstijgend vocht in huis te hebben, wordt de isolatie van jouw woning langzaam maar zeker beschadigd. De positieve effecten van isolatie worden teniet gedaan, waardoor jouw energiefactuur de hoogte wordt ingejaagd. Opstijgend vocht behandelen houdt je energiekosten onder controle.

Optrekkend vocht vertaalt zich in een te hoge vochtigheid in de muren en in heel wat gevallen schimmelvorming. Recentelijk onafhankelijk onderzoek door de Universiteit van Gent schetst een niet mis te verstaan beeld van gevolgen die schimmels en overmatig vocht in de woning veroorzaken. Op regelmatige basis tijd doorbrengen in ruimtes waar deze vochtproblemen zich voordoen, leidt zonder twijfel tot allerhande allergieën en kwalen. Door opstijgend vocht aan de kern aan te pakken zorgt men voor een gezonder binnenhuisklimaat.

Hoewel de Belg geboren is met een baksteen in de maag, kampt maar liefst 1 op 8 woningen met vochtproblemen. Opstijgend vocht valt uiteraard ook onder de noemer vochtproblemen. Muren die door opstijgend grondwater langdurig nat staan, kunnen op lange termijn de stabiliteit van je woning in gevaar brengen. Ook de houten elementen ontsnappen niet aan de desastreuze effecten dat het vocht met zich meebrengt. Jouw behandelde woning stijgt na de behandeling tegen opstijgend vocht in waarde.

Opstijgend vocht is een veel voorkomend probleem waar altijd aandacht aan besteed moet worden. Opstijgend vocht in binnen- of buitenmuren is immers schadelijk op vele vlakken. Van schimmelvorming die gevaarlijk is voor de gezondheid tot mogelijk structurele en onherstelbare schade aan het gebouw.

Omdat vocht in de bodem niet vermeden kan worden, komt het er op neer om de aangetaste plekken en liefst nog het hele bouwwerk te voorzien van een horizontale en ondoordringbare barrière waar het opstijgend vocht tegengehouden wordt.

Jammer genoeg stellen we vast dat er nog steeds tal van doe-het-zelvers zijn die beslissen om zelf het opstijgend vocht te bestrijden. Dit is ten sterkste af te raden, alleen al omdat het een sterk doorgedreven bouwtechnische kennis vergt evenals een grote vertrouwdheid met de eigenschappen van de gebruikte stenen en materialen. Welke techniek werkt het best, welk product wordt best geïnjecteerd, hoe zit het met de capillariteit van de stenen, hoe worden de ontsierende zoutkristallen verwijderd en verhinderd, wat is de ideale afstand tussen de injectie gaten, op welke hoogte moet de waterdichte barrière aangebracht worden…? Vocht bestrijden is meer dan wat van de doordeweekse klusser kan verwacht worden.

Door zelf opstijgend vocht te behandelen, beschik je bovendien over geen enkele garantie naar de toekomst toe. Tijdelijk kan het probleem ogenschijnlijk opgelost zijn, maar wat met de gevolgen op lange termijn? Door de bestrijding van het opstijgend vocht aan een specialist als Aqua Protect over te laten geniet je van enkele ijzersterke troeven: geroutineerde vaklui die de klus snel en proper kunnen klaren, de meest werkzame producten, duizenden succesvolle projecten en referenties en een sluitende garantie tot 50 jaar.

Opstijgend vocht behandelen via een niet gespecialiseerd vakman is ten stelligste af te raden. Er zijn immers nogal wat kapers op de kust die vochtbehandeling zien als een leuke bijverdienste. Vaak beloven ze je de hemel op aarde, maar jammer genoeg zijn veel van hun methodes en oplossingen maar van tijdelijke aard. En wanneer het opstijgend vocht zich opnieuw voordoet, zijn zij vaak al van het toneel verdwenen. Bij Aqua Protect zijn wij nationaal actief in de vochtbestrijding, het is onze enige bestaansreden en we zijn er dan ook bijzonder goed in. Wij pakken ook geen enkel project aan zonder voorafgaand en gratis de toestand ter plaatse te evalueren.

Grondwater bevat kleine hoeveelheden oplosbare zouten. Deze worden in oplossing met het grondwater mee in de muren getransporteerd en blijven achter wanneer het water verdampt. Dit brengt met zich mee dat, zelfs wanneer het opstijgend grondwater onder controle wordt gebracht door het aanbrengen van een vochtwerende laag, deze zouten op zich verantwoordelijk kunnen zijn voor het vochtig blijven van muren en de door zouten aangetaste afwerkingslagen.

Vroeger werd tijdens het bouwproces weinig aandacht besteed aan het probleem van opstijgend vocht, waardoor het zich meer voordoet bij oudere woningen. Woningen van vóór 1980 beschikken ofwel niet over een waterkerende laag, ofwel over een waterkerende laag die door de jaren heen gaan ‘versterven’ is. Bij nieuwbouwwoningen wordt weliswaar een waterkerende folie aangebracht, maar bij onzorgvuldige plaatsing en beschadiging of perforatie van deze folie kan ook in een nieuw gebouw opstijgend vocht de kop opsteken.

Het professioneel behandelen van opstijgend vocht

Het professioneel behandelen van opstijgend vocht verloopt in verschillende stappen. De technische aspecten en de moeilijkheidsgraad in elke stap, bekrachtigen nogmaals dat je het behandelen van opstijgend vocht best overlaat aan professionals.

 1. De kamer leegmaken en plinten verwijderen.
 2. (De door opstijgend vocht) aangetaste pleisterlagen wegnemen.
 3. Om de 8 à 9 centimeter een gat boren in de te behandelen muur.
 4. Droge injectie met Aqua Crème - levenslange garantie.
 5. Zoutmembraan plaatsen.
 6. Erkende technische controle en nitraattest na droging van de muur.

Wij kiezen voor kwaliteit

Aqua Crème is gecertifieerd onder het ATG-keurmerk Fassa Inject. Hiermee wordt bevestigd dat ons product de beste resultaten biedt bij het injecteren van muren en dit ongeacht de vochtigheidsgraad.

Dankzij het ATG-label Fassa Inject is er geen twijfel rond het gebruikte product mogelijk:

 • Je kan op een éénvoudige en transparante manier de efficiëntie van onze injectiegel beoordelen.
 • Je kan rekenen op onze constante kwaliteitsstandaard. Door de voortdurende controle in het productieproces wordt de kwaliteit van het product voor het injecteren van muren gegarandeerd.

Het ATG-label houdt in dat het bouwproduct gunstig beoordeeld werd. Dit staat vermeld in de Algemene Technische Goedkeuring. Het enige Belgische goedkeuringsinstituut dat deze technische goedkeuringen aflevert is het BUtgb (Belgische Unie voor de technische goedkeuring in de bouw). Het BUtgb maakt deel uit van het WTCB. Meer info vind je terug via www.butgb.be en www.wtcb.be.

De ontwikkelde Aqua Crème voor binnen- en buitenmuren is een gepatenteerde crème die een ondoordringbare barrière vormt waardoor het opstijgend vocht letterlijk en figuurlijk de pas wordt afgesneden. Deze crème is zo effectief dat we na het injecteren van muren volgens de regels van de kunst een levenslange garantie kunnen bieden tegen opstijgend en capillair vocht.

ATG logo certificaat

Er wordt bevestigd dat de door ons gebruikte methode bij het injecteren van muren de juiste manier is om doeltreffende resultaten te bekomen. Met andere woorden wil dit zeggen dat alles volgens de regels van de kunst gedaan wordt.
Op regelmatige basis wordt door het BCCA een werfcontrole gedaan. In de praktijk betekent dit dat het complete verloop van een werf in uitvoering ter plaatse gevolgd wordt.

Het BCCA is de gespecialiseerde certificatie-instelling in de bouw die het Procescerficaat aan ons toewijst. Het BCCA maakt deel uit van het WTCB. Meer info vind je terug via www.bcca.be en www.wtcb.be

BCCA erkenning

Ons bedrijf is in het bezit van het Construction Quality-label. Construction Quality is het op maat gemaakt alternatief voor de ISO-normen met dit verschil dat de ontwikkeling ervan uitsluitend van toepassing is op de bouwsector. De pijlers zijn administratieve kwaliteit, vaktechnische kwaliteit en klantentevredenheid. Zoals je kan zien gaan wij veel verder dan enkel het injecteren van muren.

Dit label wordt enkel toegekend aan aannemers die:

 • Er niet voor terugdeinzen om hun klanten bikkelharde garanties te bieden over de kwaliteit van de werken.
 • Hun onderneming met een langetermijnvisie leiden.
 • Succes niet zien als een eindbestemming, maar als een logisch gevolg van een doorgedreven beleid dat in het teken staat van kwaliteit.

Construction Quality maakt deel uit van het WTCB. Meer info vind je terug op www.constructionquality.be en www.wtcb.be

Construction Aquality logo erkenning

De gepatenteerde Aqua Crème van Façabelle is het resultaat van jarenlange praktische ervaring in de vochtbestrijding in combinatie met diepgaand onderzoek naar opstijgend vocht. In tegenstelling tot heel wat andere injectieoplossingen wordt met Aqua Crème geen extra water toegevoegd. De drogingstermijn wordt hierdoor meer dan twee keer gereduceerd.

Klare taal. Individuele na-controle van opstijgend vocht

Wij bieden een levenslange garantie aan na onze behandeling tegen opstijgend en capillair vocht. Na de drogingstermijn van je muren nemen wij zelf het initiatief om een afspraak in te plannen. 

Ons regionaal vochtexpert, die eerder de diagnose stelde van het vochtprobleem, komt graag zelf langs om de drogingscontrole uit te voeren.

Op een deskundige wijze wordt door dezelfde persoon zowel de probleemstelling voor de behandeling als de impact van de behandeling zelf vastgesteld.

Dankzij de erkende controletechniek wordt bij jou ter plaatse het resultaat van de behandeling tegen het opstijgend vocht aangetoond. Bovenop onze officiële attestering wordt dus steeds een individuele nacontrole van onze eigen werken gedaan!

aqua protect vochtbestrijding injectie tegen opstijgend vocht

Opstijgend vocht behandelen: beschikbare premies

Voor wie bang is dat opstijgend vocht behandelen te duur zou zijn, is er evenwel goed nieuws. De problematiek die opstijgend vocht in muren met zich meebrengt is namelijk ook de Vlaamse overheid niet ontgaan. Via de renovatiepremie of de verbeteringspremie wordt de kans geboden om beroep te doen op de financiële overheidssteun om het vocht, die door opstijgend vocht aangetast zijn, definitief een halt toe te roepen.

Opstijgend vocht behandelen wordt op verschillende overheidsniveaus financieel ondersteund. Belangrijk is natuurlijk dat je aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om voor deze steun in aanmerking te komen. Omdat deze materie regelmatig aan wijzigingen onderhevig is en omdat er verschillen zijn van gewest tot gewest, kan je best de actuele info over premies en subsidies in geval van opstijgend vocht raadplegen op de betreffende overheidswebsites

Technische dienst

Steeds bij jou in de buurt. Wij hebben technische diensten in Zwevegem, Mechelen, Gent, Genk, Braine l’Alleud en Gosselies. Je kan ons bereiken op het gratis nummer 0800 / 97 467.

Technische dienst Aqua Protect - Group Protect

Blauwe Lening

Iedereen heeft het recht op een gezonde woning. Dat is de missie waar we steeds naar streven. Niet alleen door haar doorgedreven expertise in vochtbestrijding. Ook door het aanbieden van de Blauwe Lening. Een financiële formule die ervoor zorgt dat iedereen op zijn of haar ritme kan betalen. 

blauwe lening achtergr

Wat kost de bestrijding van opstijgend vocht?

Het injecteren van de muren is dus een goede manier om vochtproblemen door opstijgend vocht te bestrijden. Als je voor deze bestrijdingsmethode kiest, zal je minimum €100 per lopende meter betalen voor deze duurzame oplossing.

 

Vochtprobleem VochtbestrijdingsmethodeGemiddelde prijs
Opstijgend vochtInjecteren van muren Vanaf €100 per lopende meter

Ook last van vocht in huis?
Je bent niet alleen

Laat GRATIS een vochtexpert langskomen.

map compl