Erkend specialist in opstijgend vocht

Erkend specialist in opstijgend vocht

Opstijgend vocht in muren kan worden omschreven als optrekkend water afkomstig uit de grond en dit in combinatie met het vochtdoorlatend karakter van een binnen- of buitenmuur. De poriën (capillairen) van het metselwerk nemen het water op en doen dit opstijgen. Dit proces wordt ‘capillariteit’ genoemd. Met andere woorden werkt de muur als een spons. Dit alles gebeurt boven het grondoppervlak, in het vakjargon maaiveld genoemd. Opstijgend vocht wordt ook wel optrekkend vocht genoemd.

Waar bevindt zich jouw vochtprobleem?

Vul hier een kleine vochttest in en zet de eerste stap naar een gezonde en duurzame woning.

Volgende stap

Stap 1/3

Welke vochtproblemen kan je zien?
Volgende stap

Stap 2/3

Persoonlijke gegevens

Stap 3/3

Opstijgend vocht

Hoe herken je opstijgend vocht?

Door opstijgend vocht in muren te hebben, heeft men de volgende symptomen: opkrullend behangpapier, schilderwerk getekend door het vocht, een natte muur, plinten die loskomen... Zijn deze zaken je niet vreemd? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met een muur die aangetast is door opstijgend vocht. Opstijgend vocht behandelen is een vak apart: wij bieden onze klant dan ook steeds een sluitende oplossing. Wij kunnen dan ook heel wat spontane referenties voorleggen! 

Hoe herken je opstijgend vocht?

Opstijgend vocht, een vaak voorkomend probleem

Opstijgend vocht is een veel voorkomend probleem waar altijd aandacht aan besteed moet worden. Opstijgend vocht in binnen- of buitenmuren is immers schadelijk op vele vlakken. 
Van schimmelvorming die gevaarlijk is voor de gezondheid tot mogelijk structurele en onherstelbare schade aan het gebouw.

Omdat vocht in de bodem niet vermeden kan worden, komt het er op neer om de aangetaste plekken en liefst nog het hele bouwwerk te voorzien van een horizontale en ondoordringbare barrière waar het opstijgend vocht tegengehouden wordt.

Opstijgend vocht, een vaak voorkomend probleem play

Aqua creme©, de snelste oplossing tegen opstijgend vocht

Bij Aqua Protect ontwikkelden we een nieuwe revolutionaire injectiecrème, die ervoor zorgt dat de drogingstijd van je muren vermindert van standaard 18 maanden bij andere oplossingen tegen opstijgend vocht, naar 3 tot maximaal 6 maanden dankzij onze Aqua creme©.

Terwijl je muur, behandeld met standaard beschikbare gels op de markt nog aan het drogen is, ben je met Aqua creme©, al lang zeker van een afgewerkte en kurkdroge muur.

Ontdek hoe we deze snelle droging waarmaken
Opstijgend vocht sneller behandelen met Aqua Creme

Ontdek de voordelen van onze aanpak

 • Aqua Protect - visuele controle

  Na de werken nemen wij zélf het initiatief voor een drogingscontrole

 • Aqua Protect - goede prijs-kwaliteitverhouding

  15 jaar ervaring in bouwsector, financieel gezond, jaarlijks tot 5000 woningen

 • Aqua Protect - gekwalificeerde producten

  Doorgedreven kwaliteitsbeleid op het vlak van administratie, vaktechnisch en klantentevredenheid

 • Aqua Protect - erkende certificaat

  Eigen gecertificeerd product met bewezen beste resultaten

 • Aqua Protect - correcte uitvoering

  Correcte uitvoering volgens regels van de kunst voor een doeltreffend resultaat

 • Aqua Protect - tevreden klanten

  Hoogste tevredenheidsscores

Hoe sneller opstijgend vocht wordt aangepakt, hoe beter voor je woning, gezondheid én budget.

snelle aanpak opstijgend vocht, betere woning, gezondheid én budget.

Getuigenis Roel Vanderstukken over opstijgend vocht

“Een equipe die het probleem van A tot Z aanpakt.” 

Roel Vanderstukken: je ongetwijfeld bekend. Sinds zijn eerste grote rol in de populaire serie Witte-kerke niet meer weg te slaan van het Vlaamse scherm zowel als acteur als zanger. Toen hij onlangs bij Aqua Protect aanklopte voor zijn probleem van opstijgend vocht, hielpen we hem met plezier aan een gezonde woning.

Roel Vanderstukken tevreden klant play

De schadelijke gevolgen voor jou en jouw woning

Door opstijgend vocht in huis te hebben, wordt de isolatie van jouw woning langzaam maar zeker beschadigd. De positieve effecten van isolatie worden teniet gedaan, waardoor jouw energiefactuur de hoogte wordt ingejaagd. Opstijgend vocht behandelen houdt je energiekosten onder controle.

Optrekkend vocht vertaalt zich in een te hoge vochtigheid in de muren en in heel wat gevallen schimmelvorming. Recentelijk onafhankelijk onderzoek door de Universiteit van Gent schetst een niet mis te verstaan beeld van gevolgen die schimmels en overmatig vocht in de woning veroorzaken. Op regelmatige basis tijd doorbrengen in ruimtes waar deze vochtproblemen zich voordoen, leidt zonder twijfel tot allerhande allergieën en kwalen. Door opstijgend vocht aan de kern aan te pakken zorgt men voor een gezonder binnenhuisklimaat.

Hoewel de Belg geboren is met een baksteen in de maag, kampt maar liefst 1 op 8 woningen met vochtproblemen. Opstijgend vocht valt uiteraard ook onder de noemer vochtproblemen. Muren die door opstijgend grondwater langdurig nat staan, kunnen op lange termijn de stabiliteit van je woning in gevaar brengen. Ook de houten elementen ontsnappen niet aan de desastreuze effecten dat het vocht met zich meebrengt. Jouw behandelde woning stijgt na de behandeling tegen opstijgend vocht in waarde.

Opstijgend vocht is een veel voorkomend probleem waar altijd aandacht aan besteed moet worden. Opstijgend vocht in binnen- of buitenmuren is immers schadelijk op vele vlakken. Van schimmelvorming die gevaarlijk is voor de gezondheid tot mogelijk structurele en onherstelbare schade aan het gebouw.

Omdat vocht in de bodem niet vermeden kan worden, komt het er op neer om de aangetaste plekken en liefst nog het hele bouwwerk te voorzien van een horizontale en ondoordringbare barrière waar het opstijgend vocht tegengehouden wordt.

Jammer genoeg stellen we vast dat er nog steeds tal van doe-het-zelvers zijn die beslissen om zelf het opstijgend vocht te bestrijden. Dit is ten sterkste af te raden, alleen al omdat het een sterk doorgedreven bouwtechnische kennis vergt evenals een grote vertrouwdheid met de eigenschappen van de gebruikte stenen en materialen. Welke techniek werkt het best, welk product wordt best geïnjecteerd, hoe zit het met de capillariteit van de stenen, hoe worden de ontsierende zoutkristallen verwijderd en verhinderd, wat is de ideale afstand tussen de injectie gaten, op welke hoogte moet de waterdichte barrière aangebracht worden…? Vocht bestrijden is meer dan wat van de doordeweekse klusser kan verwacht worden.

Door zelf opstijgend vocht te behandelen, beschik je bovendien over geen enkele garantie naar de toekomst toe. Tijdelijk kan het probleem ogenschijnlijk opgelost zijn, maar wat met de gevolgen op lange termijn? Door de bestrijding van het opstijgend vocht aan een specialist als Aqua Protect over te laten geniet je van enkele ijzersterke troeven: geroutineerde vaklui die de klus snel en proper kunnen klaren, de meest werkzame producten, duizenden succesvolle projecten en referenties en een sluitende garantie tot 50 jaar.

Opstijgend vocht behandelen via een niet gespecialiseerd vakman is ten stelligste af te raden. Er zijn immers nogal wat kapers op de kust die vochtbehandeling zien als een leuke bijverdienste. Vaak beloven ze je de hemel op aarde, maar jammer genoeg zijn veel van hun methodes en oplossingen maar van tijdelijke aard. En wanneer het opstijgend vocht zich opnieuw voordoet, zijn zij vaak al van het toneel verdwenen. Bij Aqua Protect zijn wij nationaal actief in de vochtbestrijding, het is onze enige bestaansreden en we zijn er dan ook bijzonder goed in. Wij pakken ook geen enkel project aan zonder voorafgaand en gratis de toestand ter plaatse te evalueren.

Grondwater bevat kleine hoeveelheden oplosbare zouten. Deze worden in oplossing met het grondwater mee in de muren getransporteerd en blijven achter wanneer het water verdampt. Dit brengt met zich mee dat, zelfs wanneer het opstijgend grondwater onder controle wordt gebracht door het aanbrengen van een vochtwerende laag, deze zouten op zich verantwoordelijk kunnen zijn voor het vochtig blijven van muren en de door zouten aangetaste afwerkingslagen.

Vroeger werd tijdens het bouwproces weinig aandacht besteed aan het probleem van opstijgend vocht, waardoor het zich meer voordoet bij oudere woningen. Woningen van vóór 1980 beschikken ofwel niet over een waterkerende laag, ofwel over een waterkerende laag die door de jaren heen gaan ‘versterven’ is. Bij nieuwbouwwoningen wordt weliswaar een waterkerende folie aangebracht, maar bij onzorgvuldige plaatsing en beschadiging of perforatie van deze folie kan ook in een nieuw gebouw opstijgend vocht de kop opsteken.

Het professioneel behandelen van opstijgend vocht

Het professioneel behandelen van opstijgend vocht verloopt in verschillende stappen. De technische aspecten en de moeilijkheidsgraad in elke stap, bekrachtigen nogmaals dat je het behandelen van opstijgend vocht best overlaat aan professionals.

 1. Diagnose: opstijgend vocht in de muur.
 2. Wegnemen van (de door opstijgend vocht) aangetaste pleisterlagen.
 3. Muur klaarmaken voor injectie.
 4. Droge injectie - tot 50 jaar garantie.
 5. Muur voorbereiden op bepleisteren.
 6. Muur opnieuw bepleisteren.
 7. Erkende technische controle na drogingstermijn van de muur.

Wij kiezen voor kwaliteit

Wij beschikken met de AQUAGEL over een eigen ATG-gecertifieerd (*) product tegen opstijgend vocht. Hiermee wordt bevestigd dat ons product de beste resultaten biedt bij het injecteren van muren en dit ongeacht de vochtigheidsgraad.

Dankzij het ATG-label is er geen twijfel rond het gebruikte product mogelijk:

 • Je kan op een éénvoudige en transparante manier de efficiëntie van onze injectiegel beoordelen.
 • Je kan rekenen op onze constante kwaliteitsstandaard. Door de voortdurende controle in het productieproces wordt de kwaliteit van het product voor het injecteren van muren gegarandeerd.

Het ATG-label houdt in dat het bouwproduct gunstig beoordeeld werd. Dit staat vermeld in de Algemene Technische Goedkeuring. Het enige Belgische goedkeuringsinstituut dat deze technische goedkeuringen aflevert is het BUtgb (Belgische Unie voor de technische goedkeuring in de bouw). Het BUtgb maakt deel uit van het WTCB. Meer info vind je terug via www.butgb.be en www.wtcb.be.

Onze ontwikkelde Aquagel voor binnen- en buitenmuren is een gepatenteerde gel die een ondoordringbare barrière vormt waardoor het opstijgend vocht letterlijk en figuurlijk de pas wordt afgesneden. Deze gel is zo effectief dat we na het injecteren van muren volgens de regels van de kunst een waarborg kunnen bieden tot maar liefst 50 jaar tegen opstijgend vocht.

ATG logo certificaat

Er wordt bevestigd dat de door ons gebruikte methode bij het injecteren van muren de juiste manier is om doeltreffende resultaten te bekomen. Met andere woorden wil dit zeggen dat alles volgens de regels van de kunst gedaan wordt.
Op regelmatige basis wordt door het BCCA een werfcontrole gedaan. In de praktijk betekent dit dat het complete verloop van een werf in uitvoering ter plaatse gevolgd wordt.

Het BCCA is de gespecialiseerde certificatie-instelling in de bouw die het Procescerficaat aan ons toewijst. Het BCCA maakt deel uit van het WTCB. Meer info vind je terug via www.bcca.be en www.wtcb.be

BCCA erkenning

Ons bedrijf is in het bezit van het Construction Quality-label. Construction Quality is het op maat gemaakt alternatief voor de ISO-normen met dit verschil dat de ontwikkeling ervan uitsluitend van toepassing is op de bouwsector. De pijlers zijn administratieve kwaliteit, vaktechnische kwaliteit en klantentevredenheid. Zoals je kan zien gaan wij veel verder dan enkel het injecteren van muren.

Dit label wordt enkel toegekend aan aannemers die:

 • Er niet voor terugdeinzen om hun klanten bikkelharde garanties te bieden over de kwaliteit van de werken.
 • Hun onderneming met een langetermijnvisie leiden.
 • Succes niet zien als een eindbestemming, maar als een logisch gevolg van een doorgedreven beleid dat in het teken staat van kwaliteit.

Construction Quality maakt deel uit van het WTCB. Meer info vind je terug op www.constructionquality.be en www.wtcb.be

Construction Aquality logo erkenning

De gepatenteerde Aqua creme© is het resultaat van jarenlange praktische ervaring in de vochtbestrijding in combinatie met diepgaand onderzoek naar opstijgend vocht. De revolutionaire formule zorgt ervoor dat jouw muren tweemaal sneller uitdrogen dan om het even welke andere behandeling tegen opstijgend vocht.

Klare taal. Individuele na-controle van opstijgend vocht

Wij zijn in staat om serieuze garanties te bieden waardoor een garantie tot 50 jaar tegen opstijgend vocht geen hol begrip wordt. Na de drogingstermijn van je muren nemen wij zelf het initiatief om een afspraak in te plannen. 

Ons regionaal vochtexpert, die eerder de diagnose stelde van het vochtprobleem, komt graag zelf langs om de drogingscontrole uit te voeren.

Op een deskundige wijze wordt door dezelfde persoon zowel de probleemstelling voor de behandeling als de impact van de behandeling zelf vastgesteld.

Dankzij de erkende controletechniek wordt bij jou ter plaatse het resultaat van de behandeling tegen het opstijgend vocht aangetoond. Bovenop onze officiële attestering wordt dus steeds een individuele nacontrole van onze eigen werken gedaan!

Individuele na-controle van opstijgend vocht.

Opstijgend vocht behandelen: beschikbare premies

Voor wie bang is dat opstijgend vocht behandelen te duur zou zijn, is er evenwel goed nieuws. De problematiek die opstijgend vocht in muren met zich meebrengt is namelijk ook de Vlaamse overheid niet ontgaan. Via de renovatiepremie of de verbeteringspremie wordt de kans geboden om beroep te doen op de financiële overheidssteun om het vocht, die door opstijgend vocht aangetast zijn, definitief een halt toe te roepen. Opstijgend vocht behandelen wordt op verschillende overheidsniveaus financieel ondersteund. Belangrijk is natuurlijk dat je aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om voor deze steun in aanmerking te komen. Omdat deze materie regelmatig aan wijzigingen onderhevig is en omdat er verschillen zijn van gewest tot gewest, kan je best de actuele info over premies en subsidies in geval van opstijgend vocht raadplegen op de betreffende overheidswebsites

premies vochtbestrijding

Technische dienst

Steeds bij jou in de buurt. Wij hebben technische diensten in Zwevegem, Mechelen, Gent, Genk, Braine l’Alleud en Gosselies. Je kan ons bereiken op het gratis nummer 0800 / 97 467.

Technische dienst voor opstijgend vocht.

Blauwe Lening

Iedereen heeft het recht op een gezonde woning. Dat is de missie waar we steeds naar streven. Niet alleen door haar doorgedreven expertise in vochtbestrijding. Ook door het aanbieden van de Blauwe Lening. Een financiële formule die ervoor zorgt dat iedereen op zijn of haar ritme kan betalen. 

blauwe lening achtergr

Wat kost de bestrijding van opstijgend vocht?

Het injecteren van de muren is dus een goede manier om vochtproblemen door opstijgend vocht te bestrijden. Als je voor deze bestrijdingsmethode kiest, zal je  minimum €121 per lopende meter betalen voor deze duurzame oplossing.

 

Vochtprobleem VochtbestrijdingsmethodeGemiddelde prijs
Opstijgend vochtInjecteren van muren Vanaf €121 per lopende meter
Wat is de kostprijs voor het opstijgend vocht in mijn woning?

Ook last van vocht in huis?
Je bent niet alleen

Laat GRATIS een vochtexpert langskomen.

Ja, ik wil een gratis diagnose
map compl