Wat is de oorzaak van een vochtige kelder?

Je doet nog maar net de kelderdeur open en een muffe geur verspreidt zich? Of heb je eerder je laarzen nodig om je flesje wijn uit de kelder te halen? Het zijn signalen die erop wijzen dat je een vochtige kelder hebt. Maar wat is nu precies de oorzaak van een vochtige kelder?

natte kelder

Scheurtjes in de keldermuren kunnen een eerste oorzaak van een vochtige kelder zijn. Gezien keldermuren continu onderhevig zijn aan een sterke druk van het grondwater, kan het kleinste zwakke plekje al zorgen voor waterinsijpeling.

Een tweede oorzaak van een vochtige kelder is te vinden bij de keldervloer. Ook hier kan de druk van grondvocht zodanig groot worden dat het kleinste gleufje of oneffenheid kan zorgen voor water in de kelder. Dit kan gaan van plassen op de grond tot een kelder die volledig onder water staat.

De kimnaad is de belangrijkste verbinding tussen de keldermuur en de keldervloerplaat. Deze zorgt ervoor dat beide oppervlaktes nauw op elkaar aansluiten zodat grondvocht geen weg kan vinden naar de kelder. Het is echter mogelijk dat op bepaalde plaatsen de kimnaad poreuzer is geworden door de jaren heen of dat deze niet goed geïnstalleerd werd bij de bouw van de kelder.

In vele Vlaamse kelders wordt een kelderraam voorzien om enerzijds daglicht binnen te trekken en anderzijds om de kelder natuurlijk te ventileren. Het kan natuurlijk voorkomen dat je vergeet het kelderraam te sluiten en bij hevige regen er zo water in de kelder terecht komt. Ook kan een kelderraam soms niet meer voldoende aansluiten op de keldermuren, waardoor er regeninslag via het raam op de muren en keldervloer terecht komt.

Bij verbouwingen wordt dat kelderraam vaak hermetisch afgesloten zodat de koude tijdens de winter of warmte tijdens de zomer de kelder niet meer kan bereiken. Op die manier kan je kelder ook niet meer ademen met vaak schimmelvorming tot gevolg.

Kelders worden veelal voorzien van een afvoerput(je). Bij hevige regenvlagen kan het zijn dat het grondwater in een korte periode sterk stijgt. Via de afvoerput kan zo water in de kelder terecht komen die dan ook opnieuw weer wegvloeit. Indien de put verstopt zit, blijft het water echter in de kelder staan.

Een slechtwerkende of defecte vuilwaterpomp is ook de oorzaak van een vochtige kelder. Bij een kelderdrainage wordt een vuilwaterpomp voorzien om het overtollige water vanuit de kelder voortdurend naar de riolering te pompen. Indien geen controlemechanismen, zoals een alarm bij defect of een tweede reservepomp, voorzien zijn dan kan water in de kelder vloeien.

Bij Aqua Protect worden deze controlemechanismen steeds voorzien. Een technisch onderhoud van de pomp is hiervoor een eerste oplossing.

Onze oplossing voor een vochtige kelder

Aqua Protect is met meer dan 15 jaar ervaring de expert in het achterhalen van de oorzaken van een vochtige kelder. Een regionaal vochtexpert voert eerst een grondige diagnose uit alvorens een oplossing op maat voor te stellen. Indien we de oorzaak van een vochtige kelder achterhalen, dan kunnen we naargelang een kelderdichting via bekuiping of kelderdrainage voorstellen.

Ontdek onze oplossingen

thumbnail natte kelder behandelen 1667463692 play

Wens je de oorzaak van een vochtige kelder te achterhalen?

Vraag GRATIS een adviesgesprek

Aqua protect-