Wat is de oorzaak van opstijgend vocht?

Je denkt opstijgend vocht vast te stellen in je woning? Na opzoekingswerk naar de oorzaken van opstijgend vocht kwam je bij ons terecht. Aqua Protect geeft je tekst en uitleg over de oorzaken van opstijgend. Eén ding is zeker: grondwater ligt aan de grondslag.

Wat is de oorzaak van opstijgend vocht?

Oorzaak opstijgend vocht 1: Capillariteit, jouw muur werkt als een spons

De binnen- of buitenmuur van je woning heeft een vochtdoorlatend karakter. Grondwater wordt via de stenen naar boven getransporteerd. De poriën of capillairen van het metselwerk nemen het grondwater op en doen dit stijgen. Dit proces is gekend als capillariteit.

Jouw muur boven het grondoppervlak, ook gekend als het maaiveld, werkt als een spons. Denk maar aan een klontje suiker in je koffie. Net hetzelfde principe, alleen zonder zure nasmaak.

Oorzaak opstijgend vocht 2: Ontbrekende of geperforeerde waterkering

Uiteraard is grondwater in de bodem onvermijdbaar én noodzakelijk. Toch heb je grondwater liever niet in je muren met alle kwalijke gevolgen. Vandaar worden hedendaagse woningen voorzien van een horizontale en ondoordringbare barrière die het opstijgend vocht tegenhoudt.

Echter komt het vaak voor bij oudere woningen deze waterkering niet voorzien is. Ook is het mogelijk dat bij verbouwingswerken de waterkering werd geperforeerd of deels werd beschadigd, met opstijgend vocht als logisch gevolg.

Een andere oorzaak van opstijgend vocht is dat de waterkering door de jaren heen zijn werking is gaan verliezen. De veroudering van het materiaal in combinatie met de druk van enerzijds het grondwater en anderzijds de muren op de waterkerende laag, zorgen na verloop van tijd dat deze gewoon versleten is.

Oorzaak opstijgend vocht 2: Ontbrekende of geperforeerde waterkering

Oorzaak opstijgend vocht 3: Brugvorming

Een nog andere oorzaak van opstijgend vocht kan overbrugging zijn. Bij overbrugging is er via het pleister- of metselwerk connectie tussen de vochtige muur onder de waterkering en de (normaalgezien) kurkdroge muur erboven. Bij hedendaagse woningen kan deze oorzaak van opstijgend vocht vooral voorkomen.

Tip: snijd nooit de waterkering af. Dit is een veelal zwart zeil die je kan zien een tiental centimeter boven je vloerplaat in je muren. Indien de plinten er nog niet staan, is dit goed zichtbaar. Het is ook belangrijk om je pleisterwerk nooit tot aan je vloerplaat te laten komen. Als dat wel het geval is, is brugvorming onvermijdelijk.

Onze oplossing voor opstijgend vocht

Aqua Protect is met meer dan 15 jaar ervaring de expert in het achterhalen van de oorzaken van opstijgend vocht. Na een grondige diagnose door een regionaal vochtexpert bieden wij een oplossing op maat. Indien de oorzaak opstijgend vocht is, dan stellen wij het injecteren van muren voor.
Ontdek onze oplossingen

thumbnail opstijgend vocht behandelen play

Wens je de oorzaak van opstijgend vocht te achterhalen?

Vraag GRATIS een adviesgesprek.

Aqua Protect - kaart uitgevoerde werken