Tien tips om vandaag al te besparen op je energierekening

De energieprijzen blijven de hoogte inschieten en er is voorlopig geen einde in zicht, al kan je hier zelf vrij eenvoudig verandering in brengen. Wij geven je tien concrete tips waarmee je de torenhoge kosten van je energierekening kan drukken.

1. Isoleer je woning

De snelste en meest efficiënte manier om energie te besparen is door je woning optimaal te isoleren. Dankzij een goede isolatie ontsnapt er geen greintje warmte in de winter en hoef je dus veel minder te stoken. Door je woning te laten isoleren hoef je die energieprijzen dus niet meer te vrezen.

iso

2. Verlaag de temperatuur met één graad

Door de temperatuur van je thermostaat al één graadje lager te zetten kan je tot wel 7% besparen op je verbruik. Dit komt neer op een gemiddelde besparing van zo’n 100 euro op jaarbasis. Zet daarom je thermostaat overdag eens op 20°C in plaats van 21°C en durf 's nachts gerust tot 16°C gaan. Jijzelf zelf het amper voelen, maar je portefeuille absoluut!

Aqua Protect - thermostaat

3. Installeer zonnepanelen

Door zonnepanelen te plaatsen kan je je eigen gratis, groene energie produceren en meteen gebruiken. Daardoor ben je minder afhankelijk van het net en dus ook van de stijgende energieprijzen.

Aqua Protect - zonnepanelen

4. Beperk het sluimerverbruik

Sluipverbruik vormt tot wel 18% van ons ‘niet-essentieel’ energieverbruik. Denk maar aan tv’s, computers, videospelconsoles, gsm-opladers, printers, etc. die ongebruikt in het stopcontact blijven zitten en op de achtergrond elektriciteit blijven verbruiken. Beperk dit sluipverbruik maximaal door je apparatuur aan te sluiten op een stekkerdoos met schakelaar.

Aqua Protect - sluipverbruik

5. Onderhoud je diepvriezer

Als je je diepvries niet regelmatig onderhoudt, ontstaat er op termijn een laagje vorst. Die vorst is nefast voor je energieverbruik. Concreet kan een dunne vorstlaag van 3 millimeter je energieverbruik al met 15% verhogen.

Aqua Protect - diepvries

6. Verwarm je sanitair water met een warmtepompboiler

Een warmtepompboiler werkt voor 75% op basis van groene, gratis energie die hij uit de omgevingslucht haalt. Dat betekent dat hij dus maar voor 25% op elektriciteit werkt. Een uiterst energiezuinige manier om je sanitair water te verwarmen dus!

Energy Protect - warmtepompboiler

7. Was je kledij op de eco-stand

Door je kledij op een lagere temperatuur te wassen verbruik je minder energie en vaak ook minder water. Een eco-stand, die doorgaans op 30° wast, is dus jouw nieuwe favoriete wasmachinestand! Sommige vaatwassers beschikken ook over een eco-stand. 

Aqua Protect - wasmachine

8. Investeer in airco's die ook kunnen verwarmen

Is je verwarming serieus verouderd/en of vervuilend? Dan is het tijd om te investeren in een airco die ook kan gebruikt worden als verwarming.

Aqua Protect - airco

9. Plaats ledverlichting

Vervang de lampen in je woning door ledverlichting. Zeker in de meest gebruikte ruimtes, zoals de keuken en leefruimte, is dit een absolute must. Een ledlamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 85% minder energie dan een halogeenlamp. Een kleine moeite met een grote impact!

Aqua Protect - led

10. Behandel vochtproblemen

In het overgrote merendeel van de Vlaamse woningen is de luchtvochtigheidsgraad te hoog. Vochtige lucht is veel moeilijker te verwarmen dan droge lucht en voelt bovendien veel kouder aan. Daarom zal je in vochtige ruimtes veel meer moeten stoken. Dit is jouw call om je vochtproblemen aan te pakken of te voorkomen! Lees hier meer over de impact van vocht op je energiefactuur.

Aqua Protect - vochtproblemen

Ook besparen op je energierekening?

Vraag gratis advies aan onze vochtexperts.