Doorslaand vocht keldermuur

De kelder wordt bij de meeste mensen gebruikt om spullen op te bergen. Maar ook hier kan je te maken krijgen met vochtproblemen zoals doorslaand vocht. Dat wil zeggen dat neerslag, zoals regen, je woning of kelder via de buitengevel binnendringt en zich verspreidt. Het vochtprobleem kan erg schadelijk zijn en leiden tot een vochtige keldermuur. Je laat doorslaand vocht dus best zo snel mogelijk behandelen. 

Doorslaand vocht als oorzaak van een vochtige keldermuur

Bij doorslaand vocht dringt het regenwater je huis misschien wel binnen via de buitengevel, maar dat wil niet zeggen dat het geen gevolgen kan hebben voor de binnenkant van je woning. Zo kan doorslaand vocht heel wat schade aanrichten aan je keldermuren. Wanneer je last hebt van een vochtige keldermuur, is het dus perfect mogelijk dat doorslaand vocht hier de oorzaak van is. Als vochtproblemen zich voordoen in de kelder, gaat het ook vaak over een combinatie van verschillende problemen. Zo kan je te maken hebben met doorslaand vocht door waterinfiltratie én een gebrekkige ventilatie. 

Doorslaand vocht keldermuur

Doorslaand vocht op de keldermuur herkennen

Doorslaand vocht is duidelijk te zien en dus helemaal niet moeilijk te herkennen. Je vindt het vooral bovenaan de keldermuur. Wanneer er vochtplekken of natte plekken bovenaan de muur verschijnen, kan het dus zijn dat je met doorslaand vocht te maken hebt. Je kan dit vochtprobleem ook herkennen aan schimmels op de keldermuur. Daarnaast kan het vocht ook schadelijke gevolgen hebben voor de vloer van je kelder want als het vocht op de muur naar beneden druppelt, kan dat ervoor zorgen dat je na een bepaalde tijd te maken krijgt met een vochtige keldervloer

 Doorslaand vocht in de kelder kan ook veroorzaakt worden door scheuren of breuken in de muur of door lekkage bij de aansluiting tussen de vloer en de muren. Dat soort doorslaand vocht kan je, naast schimmelvorming, ook herkennen aan afbrokkelend stucwerk en afbladdering van de verf. 

Vochtige keldermuur behandelen

Indien de druk van het grondwater niet hoog is en je te maken hebt met doorslaand vocht via de keldermuur, kan je de muur behandelen met een speciale muurcoating. Deze coating vormt een ondoordringbare barrière tegen het vocht. Wanneer je een middel zoals dit gebruikt, is het belangrijk dat de ondergrond stabiel en droog is. Indien je merkt dat je keldermuur niet gewoon vochtig maar echt nat is, dan kan het zijn dat er sprake is van een lekkage in de muur. In dat geval moet het lek eerst opgespoord en gedicht worden. Hierna zal de keldermuur opnieuw bezet en gecoat moeten worden. Deze behandeling noemen we ook wel bekuiping. 

Een andere manier om vocht, dat je kelder via de buitenmuren binnendringt, te bestrijden, is door het impregneren van de buitenmuren. Meer informatie over de behandelingen van doorslaand vocht lees je in dit artikel. 

Vochtige keldermuur

Genoeg van je vochtige keldermuur?

Om een vochtige keldermuur op de juiste manier te behandelen, is het dus belangrijk om eerst goed te weten wat de oorzaak van het probleem is. Hiervoor kan je een van onze ervaren experten inschakelen die je zal helpen met het zoeken naar de beste oplossing voor je vochtprobleem. 

Op zoek naar een oplossing of diagnose van jouw vochtige kelder? Maak nu een afspraak voor een gratis diagnose van jouw kelder en laat ons jou helpen bij het verkrijgen van een leefbare én vochtvrije woning waar iedereen recht op heeft!

Blijf ook op de hoogte van onze producten en nieuwtjes door ons te volgen op Facebook en Instagram.

Tot blogs!

Diagnose

Ook last van doorslaand vocht