Kelder of kruipkelder waterdicht maken

De meeste mensen gebruiken hun kelder om spullen op te bergen, maar wanneer je last hebt van water of vocht in je kelder of kruipkelder zal je deze ruimte niet kunnen gebruiken. Daarom is het geen slecht idee om op zoek te gaan naar een manier om je kelder tegen water en vocht te beschermen. Een gemetste kelder is op zich niet waterdicht en dat kan voor heel wat vochtproblemen zorgen. Gelukkige bestaan er verschillende manieren om je kelder of kruipkelder waterdicht te maken.

Maak je kelder of kruipkelder waterdicht door kelderbekuiping

De traditionele manier om je kelder of kruipkelder waterdicht te maken, wordt ook wel kelderbekuiping genoemd. Hier worden de kelderwanden en -vloer dichtgemaakt of gecementeerd met een soort waterdichte pasta. Kelderbekuiping kan door een vakman langs de binnenkant of buitenkant gedaan worden. De buitenkant is effectiever omdat het grondwater dan buiten wordt tegengehouden en zo kan er geen water binnensijpelen in je kelder of kruipkelder. Helaas kan deze methode niet bij elke kelder of kruipkelder gebruikt worden. In dat geval gebeurt kelderbekuiping via de binnenkant doormiddel van meerdere lagen waterdichte pleister of coating. 

Kelderdichting

Je kelder of kruipkelder waterdicht maken met kelderdrainage

Grondwater oefent een constante druk uit op de vloer en muren van de kelder. Als er een te grote hoeveelheid grondwater aanwezig is en de druk hierdoor te zwaar wordt, is het mogelijk dat kelderbekuiping niet voldoende zal zijn om het vocht of water tegengehouden. In dat geval wordt aangeraden om je kelder of kruipkelder waterdicht te maken door kelderdrainage. Met deze methode wordt het water verzameld via een pomp of buis die in de vloer wordt gelegd en wordt het zo op een efficiënte manier afgevoerd.

Je kelder of kruipkelder zelf waterdicht maken

Je hoeft niet altijd een expert of firma in te schakelen om je kelder of kruipkelder waterdicht te maken. Als de scheuren en gaten, die de vochtigheid veroorzaken, goed zichtbaar zijn en je over de juiste hulpmiddelen beschikt, kan je dat namelijk gewoon zelf doen. Het is natuurlijk ook belangrijk dat je 100% zeker bent dat vocht of water de oorzaak van het probleem is in je kelder of kruipkelder. Want het is altijd mogelijk dat er sprake is van andere redenen. De beste manier om je kelder of kruipkelder zelf waterdicht te maken, is met waterdichte pleister. Nadat je de pleister hebt aangebracht, moet het drogen. Zorg dan dat je je kelder zo goed mogelijk laat ventileren. Na ongeveer 12 uren, zal een zichtbaar resultaat te zien zijn.

Kelderdichting

Je kelder of kruipkelder waterdicht laten maken door een expert

Zelf je kelder of kruipkelder waterdicht maken, kan bij sommigen wel eens fout aflopen. Neem je liever geen risico? Dan contacteer je best een erkend vakman of expert met jarenlange ervaring. Die zal je helpen zoeken naar de beste manier om je kelder of kruipkelder waterdicht te maken.

Hoeveel kost het om je kelder of kruipkelder waterdicht te maken?

De prijs die je betaalt om je kelder of kruipkelder waterdicht te maken, hangt af van de methode die gebruikt wordt. Voor de startprijs van kelderbekuiping kan je rekenen op ongeveer € 4.000 voor een gemiddelde kelder. Voor kelderdrainage begint de prijs rond € 3.000. Maar bij beide methodes kan de prijs snel oplopen tot € 10.000 euro of meer. 

Diagnose

Ook last van een vochtige kelder