Wat is de oorzaak van condens?

Zwarte plekjes op de muren? Is de binnenkant van het raam vochtig? Je hebt waarschijnlijk een condensprobleem in je woning. Belangrijk is de oorzaak van condens te achterhalen en een correcte diagnose te stellen alvorens we een oplossing op maat aanbieden.

Een mens beweegt, ademt en produceert daarbij logischerwijs vocht. Al snel zweet een volwassene één liter per dag en dit zelfs bij een rustige activiteit. Een woning moet op dagelijkse basis 10 tot 20 liter vocht verwerken, wanneer je het vocht dat vrijkomt bij huishoudelijke taken (koken, wassen, douchen…) erbij telt.

Waarmee kunnen we je helpen?

Stap 1/2

Hoe kunnen we jou contacteren?

Stap 2 /2

Wat is de oorzaak van condens?

Oorzaak condens 1: onvoldoende ventileren

Een eerste oorzaak van condens is het onvoldoende ventileren van de woning. Indien geen ventilatiesysteem, in welke vorm dan ook, voorzien is dan blijft slechte onfrisse lucht in de woning hangen. Er is dus onvoldoende afvoer van slechte lucht naar buiten toe. Simpelweg een raam open zetten is helaas geen sluitende oplossing. Niet alleen is het niet aan te raden tijdens de winter, ook tijdens de rest van het jaar is een raam even open zetten geen garantie op een goeie ventilatie. Door het gebrek aan de juist afgestelde luchtstromen (de zogenaamde pulsie en extractie), blijft het probleem van schimmel en condens zich voordoen.

De laatste jaren is er een groeiend bewustzijn voor het belang van isoleren. Terecht want een onvoldoende geïsoleerde woning kan goed zijn een opmerkelijk hoger energieverlies met een véél hogere energiefactuur tot gevolg. Dat isoleren en ventileren hand in hand gaan, wordt dan weer al te vaak over het hoofd gezien. Door je woning beter te isoleren, groeit de nood aan mechanische ventilatie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat nieuwbouwwoningen en totaalrenovaties verplicht worden om ventilatie te voorzien.

Oorzaak condens 1: onvoldoende ventileren

Oorzaak condens 2: gebrek aan of gebrekkige isolatie (koudebruggen)

Een tweede oorzaak van condens is toe te schrijven aan het ontbreken van of gebrekkig geplaatste isolatie. Vochtige lucht zal er condenseren op koudebruggen. Een permanent hoge vochtigheid op deze oppervlakten kan leiden tot condensatie en finaal tot schimmelgroei. Condensatievocht heeft een voorliefde voor de koudste oppervlakten in je woning (metalen oppervlaktes of ramen).

Oorzaak condens 2: gebrek aan of gebrekkige isolatie (koudebruggen)

Oorzaak condens 3: moeilijk te bereiken plaatsen

Moeilijk te bereiken plaatsen zijn ook een mogelijke oorzaak van condens. Plaatsen waar verse lucht moeilijk bij kan, zoals bijvoorbeeld hoeken, zijn extra gevoelig voor condens. Schimmels voelen er zich in hun sas.

Oorzaak condens 3: moeilijk te bereiken plaatsen

Onze oplossing voor condens

Met meer dan 15 jaar ervaring is Aqua Protect dé expert in het achterhalen van de oorzaak van condens. Alvorens een oplossing op maat aan te bieden, voert onze regionaal vochtexpert eerst een grondige vochtdiagnose uit. Indien we de oorzaak van condens kennen, dan kunnen we een gepast ventilatiesysteem voorstellen.

Wens je de oorzaak van condens te achterhalen?

Vraag GRATIS een adviesgesprek.

map compl