Doorslaand vocht

Wanneer neerslag valt tegen de gevel van je woning en deze wordt opgenomen door de buitenmuur met verspreiding tot gevolg, heb je te maken met doorslaand vocht. Hierdoor kunnen zowel aan de binnenzijde als de buitenzijde van de muur vochtplekken ontstaan. Doorslaand vocht doet zich vooral voor bij poreuze of beschadigde muren, en dient zo snel mogelijk behandeld te worden.

Doorslaand vocht herkennen

Doorslaand vocht kan zowel aan de binnen- als de buitenkant van de muur verschijnen. Wanneer er vochtplekken opduiken op de binnenmuur, is de kans groot dat je te maken hebt met doorslaand vocht. Bij doorslaand vocht bevinden de natte plekken of vochtplekken zich vooral bovenaan de muur. Je kan het vochtprobleem ook herkennen aan schimmels, loskomend behangpapier en afbrokkelend truc- of voegwerk. Meer info over het herkennen van doorslaand vocht vind je in dit artikel. 

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht behandelen

Doorslaand vocht behandelen doe je door de buitenmuur van je huis te beschermen tegen slechte weersomstandigheden. Want het is via de buitenzijde van de muur dat het vocht je huis binnendringt. Er bestaan drie verschillende methodes om doorslaand vocht te behandelen:

 1. Muren impregneren
  Wanneer je ervoor kiest om je muren te impregneren, wordt een waterbestendige laag of beschermlaag toegevoegd op de gevel van je woning. Hierdoor kan het vocht niet meer binnendringen door de buitenmuur. Het middel dat hiervoor gebruikt wordt, zorgt er ook voor dat vuil minder goed op de muur blijft zitten. Zo blijft je gevel langer proper. Vooraleer je overgaat tot het impregneren van de gevel is het belangrijk dat de hele muur eerst goed gereinigd wordt en bij eventuele beschadigingen, moet de gevel eerst hersteld worden.
   
 2. Vochtwerende verf
  Een andere manier om doorslaand vocht te voorkomen is vochtwerende verf. Dit middel wordt eerder gebruikt om je woning te beschermen tegen het vochtprobleem en doorslaand vocht te voorkomen in de toekomst. Het is dus geen manier om het doorslaand vocht, dat al aanwezig is in je huis, te bestrijden. De muren verven met vochtwerende verf beschermt niet alleen tegen vocht, maar geeft je woning ook een frisse uitstraling. Vochtwerende verf geeft je ook de kans om eens te kiezen voor een ander kleurtje. Bij het gebruik van deze verf is het, net zoals bij impregneren, belangrijk om de volledige oppervlakte op voorhand goed te reinigen. 
   
 3. Nieuwe gevelbekleding
  Je kan doorslaand vocht ook tegengaan door te kiezen voor een volledig nieuwe, waterdichte gevelbekleding. Dat is uiteraard de duurste oplossing maar een nieuwe gevelbekleding brengt wel heel wat voordelen met zich mee. Zo kan je bijvoorbeeld van de gelegenheid gebruik maken om je buitenmuur te isoleren en een nieuwe gevelbekleding zal er ook voor zorgen dat je huis er weer als nieuw uitziet. 

Ontdek meer informatie over de behandeling van doorslaand vocht in het artikel doorslaand vocht behandelen.

Vochtige vloer of vochtig plafond als gevolg van doorslaand vocht

Naast de muren, kan doorslaand vocht ook zorgen voor vochtplekken op het plafond en de vloer. De locatie van het vochtprobleem of de vochtplekken spelen een grote rol bij het bepalen van een goede bestrijdingsmethode. Meer info hierover vind je in onze artikels doorslaand vocht vloer en doorslaand vocht plafond.

Doorslaand vocht plafond

Diagnose

Ook last van doorslaand vocht