Doorslaand vocht plafond

Doorslaand vocht ontstaat wanneer neerslag, zoals regen, in de buitenmuur van je woning wordt opgenomen, zich verspreidt en het huis zo binnendringt. Het vochtprobleem is niet alleen schadelijk voor de muren, maar het kan ook gevaarlijk zijn voor andere onderdelen van het huis zoals bijvoorbeeld het plafond. Wanneer er sprake is van doorslaand vocht kunnen er zich namelijk vochtplekken voordoen op het plafond.

Vochtplekken op het plafond door doorslaand vocht

Wie met doorslaand vocht te maken heeft, zit vooral in met de negatieve gevolgen die het vochtprobleem zal hebben voor de muren van de woning. Maar wat veel mensen niet weten of vaak vergeten, is dat doorslaand vocht ook voor problemen kan zorgen op andere plekken in de woning zoals op het plafond.

 Twee grote, vaak voorkomende oorzaken van vochtplekken op het plafond zijn condensatievocht en doorslaand vocht. Er bestaan natuurlijk ook nog heel wat andere aanleidingen van vochtplekken op deze locatie zoals een lekkage ter hoogte van het dak, een kapotte dakgoot of een lek in een van de ruimtes, zoals de badkamer op een verdiep hoger.

Doorslaand vocht plafond

Kenmerken van vocht op het plafond

Vochtplekken op het plafond zijn, net zoals doorslaand vocht, duidelijk te zien en makkelijk te herkennen. Toch zijn de kenmerken van vochtplekken op het plafond anders dan de kenmerken bij vochtplekken op de muren van je woning. Wanneer er vocht binnendringt in plafondplaten en -panelen van hout, hardmineraal of andere absorberende materialen, verschijnen er vaak zwellingen met schimmelranden. Panelen en platen van kunststof kunnen wat beter tegen vocht, maar wanneer hier vocht indringt, kunnen er toch kenmerken zoals bubbels met schimmels aan de buitenkant verschijnen. 

Vochtplekken op het plafond bestrijden

Vochtplekken op het plafond kunnen dus erg schadelijk zijn voor je woning en de behandeling ervan hangt af van de oorzaak van het probleem. Plekken die ontstaan door doorslaand vocht vereisen een andere behandeling dan vochtplekken veroorzaakt door een lekkage. Om vochtplekken te vermijden kan je het plafond bijvoorbeeld behandelen met vochtwerende verf. Hierdoor zal vocht minder snel in je plafond trekken. Dit middel wordt ook gebruikt om je woning te beschermen tegen doorslaand vocht. Indien de vochtplekken te maken hebben met een lek dan moet je op zoek naar waar de lekkage zich bevindt. Het is geen slecht idee om beroep te doen op een erkend vakman. Die zal je niet alleen helpen met het bestrijden maar hij zal je ook helpen zoeken naar de oorzaak van het probleem. Lees in deze blog meer over het bestrijden van doorslaand vocht. 

 Wens je advies op maat en een grondige diagnose? Aqua Protect biedt deze gratis aan door een vochtexpert bij jou thuis te laten komen voor een diagnose. Hierna volgt een vrijblijvend voorstel op maat om jouw vochtprobleem op te lossen. Maak vandaag nog jouw afspraak voor een gratis diagnose van een expert bij jou in de buurt en zet een stap dichter bij een vochtvrije woning. 

Blijf ook op de hoogte van onze producten en nieuwtjes door ons te volgen op Facebook en Instagram.

Tot blogs!

Doorslaand vocht plafond

Diagnose

Ook last van opslaand vocht