Vochtige binnenmuur behandelen & waterdicht maken: Oorzaken & Oplossingen
In deze blog leggen we uit hoe je een vochtige binnenmuur kan behandelen of waterdicht maken. Alle mogelijke oplossingen voor je ongewenste vochtproblemen worden aangehaald. Een vochtige binnenmuur behandelen is noodzakelijk voor je gezondheid en de waarde van je woning. Het brengt heel veel negatieve gevolgen met zich mee. We bespreken hieronder de verschillende oplossingen.
- Vochtige binnenmuur behandelen: de oorzaak is opstijgend vocht
- Vochtige binnenmuur behandelen: doorslaand vocht is de oorzaak
- Vochtige binnenmuur behandelen: condensatie is de boosdoener
- Vochtige binnenmuur behandelen in je kelder bij waterinfiltratie
- Vochtige binnenmuur behandelen met als oorzaak een lek in je woning
Vochtige binnenmuur behandelen: de oorzaak is opstijgend vocht
Bij opstijgend vocht absorberen de muren van je woning het grondvocht. Dat vocht stijgt van de onderkant van de muur op naar boven. Je kan dit probleem herkennen aan vochtplekken, schimmelvorming en loskomend behang of pleisterwerk. Een vochtige binnenmuur behandelen waarvan de oorzaak opstijgend vocht is, kan je op 2 manieren.
- Uitdrogen: Het uitdrogen van een vochtige binnenmuur kan met behulp van injectie. Je injecteert een crème of gel dat het drogen van een vochtige muur aanzienlijk versnelt. Bij Aqua Protect ontwikkelden we een injectiecrème, waarmee de drogingstijd van je muren enorm vermindert. Dankzij Aqua Crème zijn je muren volledig vochtvrij na amper 3 tot 6 maanden. Een vochtige binnenmuur behandelen was nog nooit zo snel en effectief. Bij deze behandeling wordt eerst het aangetaste materiaal (door zouten) verwijderd. Daarna plaatsen we boorgaten om de crème door te injecteren. Na het injecteren is er nog de bevestiging van een zoutwerend membraan. Dan rest er enkel nog het drogen!
- Onderkappen: Bij een vochtige binnenmuur behandelen met onderkapping worden de muren voorzien van een nieuwe waterkering. De buitenmuur wordt ingezaagd op een hoogte van 1 tot 3 cm. boven de vloerpas. In de zaagsnede wordt een vochtwerende laag geplaatst. Een vochtige binnenmuur behandelen met onderkapping is wel een zeer drastische en intensieve methode. Doe dit dus ook enkel als injectie geen oplossing biedt volgens het advies van een expert.
Vochtige binnenmuur behandelen: doorslaand vocht is de oorzaak
Doorslaand vocht is een andere oorzaak van vochtige muren. Een vochtige binnenmuur behandelen als gevolg van doorslaand vocht gebeurt met impregneren.
Impregneren: Bij doorslaand vocht trekt vocht, namelijk regen, via de gevel naar binnen. De techniek van impregneren houdt in dat je een transparant impregneermiddel op de buitenmuur aanbrengt. Het middel dringt in de gevel en vormt zo een waterafstotende laag die de muur bestand maakt tegen vocht.
Vochtige binnenmuur behandelen: condensatie is de boosdoener
Condensatie is een probleem dat veel voorkomt in de ruimtes van je woning. Het is heel schadelijk voor je gezondheid en doet ook de waarde van je woning dalen. Gevolgen hiervan zijn zeer vochtige muren dat zelfs tot schimmelvorming leidt. Hoe je die schimmel het best vermijdt is met behulp van ventilatie. Ventilatiesystemen zorgen ervoor dat er lucht circuleert in de ruimte, waardoor je muren de kans krijgen om te drogen. Zelf kan je dus simpelweg een raam openzetten of een ventilator plaatsen.
Toch is dat niet altijd voldoende en in die gevallen is het beter om te denken aan een efficiënt en mechanisch ventilatiesysteem. Enkel met deze bestrijdingstechniek ga je het gevecht met condens aanslag, geurhinder, schimmelvorming… definitief aan. Aqua Protect biedt je hiervoor steeds een oplossing op maat aan.
Vochtige binnenmuur behandelen in je kelder bij waterinfiltratie
Ook waterinfiltratie in je kelder kan je op 2 manieren tegengaan.
- Bekuiping is een traditionele vorm van kelderdichting. Het houdt het aanbrengen van een waterdichte cementlaag in dat indien nodig aangevuld wordt met een vloerplaat. Deze maatregelen zorgen ervoor dat het water je kelder niet meer binnen kan.
- Drainage is dé budgettaire oplossing voor een vochtige kelder. Deze budgetvriendelijke kelderdichting zorgt ervoor dat het water langs binnen via de keldermuren of keldervloer wordt afgevoerd. Drainage brengt een volledig herstel met zich mee en kan op 3 manieren plaatsvinden. Namelijk met rand-, wand- en vloerdrainage. Deze spreken voor zich en pas je toe indien er sprake is van vochtinfiltratie in je wanden/vloer/randen. Bij randdrainage gaat het om vocht dat infiltreert bij de naad waar de keldervloer en de muren elkaar raken.
Vochtige binnenmuur behandelen met als oorzaak een lek in je woning
Een andere oorzaak is een lek in je woning. Om een lek op te lossen, schakel je best een loodgieter in die deze lek kan verhelpen. Daarna kan je je vochtprobleem oplossen en dat doe je best door een professional in te schakelen die de situatie komt analyseren. Die expert zal je dan een oplossing aanbieden. Naargelang van de situatie zal de effectieve oplossing verschillen, want dit kan gaan van ventileren tot injecteren.
Wat kan je na de behandeling zelf doen?
Nadat je jouw vochtige binnenmuur hebt behandeld, kan je ze opnieuw verven/schilderen of behangen. Wacht hiervoor wel tot je muur volledig hersteld en gedroogd is, anders was alles voor niets. Na een behandeling en de volledige hersteltijd komt er een expert langs om een diagnose te maken en alles in orde te verklaren. Eenmaal dit gebeurt is, kan je je muren opnieuw behangen of schilderen om je ruimte weer aangenaam te maken.
Heb je een vochtprobleem en heb je hulp nodig bij een vochtige binnenmuur behandelen?
Aqua Protect helpt je graag bij jouw probleem door je zo snel en efficiënt mogelijk een oplossing aan te bieden. Het is zeer belangrijk snel het probleem aan te pakken, door alle kwalijke gevolgen dat het met zich meebrengt. Aarzel dus niet om een afspraak te maken voor een gratis diagnose van jouw vochtsituatie. Een expert komt een kijkje nemen en biedt je een oplossing op maat aan. Samen houden we het vocht buiten!
Blijf ook op de hoogte van onze producten en nieuwtjes door ons te volgen op Facebook en Instagram.
Tot blogs!
Diagnose
Ook last van een vochtige binnenmuur?