Opstijgend vocht herkennen

Opstijgend vocht of optrekkend vocht komt vaak voor in oudere woningen en kan voor heel wat problemen zorgen. Vochtproblemen zoals opstijgend vocht kunnen niet alleen schadelijk zijn voor je huis maar ook voor de gezondheid van alle bewoners. Het is dus belangrijk om dit soort vochtproblemen zo snel mogelijk te laten behandelen. Maar hoe weet je nu of je te maken hebt met opstijgend vocht? Met andere woorden: hoe kan je opstijgend vocht herkennen? 

Wat is opstijgend vocht?

Opstijgend vocht is een van de meest voorkomende vochtproblemen. Het komt vooral voor in oudere woningen en woningen die problemen hebben met hun waterkering. Als de waterkering beschadigd is of ontbreekt, wordt grondwater opgezogen in de bakstenen van de muren en dat kan heel wat negatieve gevolgen met zich meebrengen. 

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht op de muren

Opstijgen vocht komt vaak voor in oudere woningen omdat deze niet altijd voorzien zijn van een vochtwerende beschermlaag en het dus makkelijk is voor grondwater om in contact te komen met de muren. Opstijgend vocht komt vanuit de grond en kruipt langzaam naar boven op de muren waardoor het lijkt op te stijgen. Als er dus vochtplekken verschijnen op de muren van je woning tot een hoogte van ongeveer een anderhalve meter, is de kans groot dat je te maken hebt met opstijgend vocht. Opstijgend vocht is dus niet moeilijk te herkennen.

Opstijgend vocht herkennen

Opstijgend vocht kan je onder andere herkennen aan vochtplekken op de muren van je huis. Maar dat is niet het enige kenmerk van dit vochtprobleem. Er zijn nog heel wat andere symptomen die dit soort vocht kenmerken. Wanneer je te maken hebt met opstijgend vocht of optrekkend vocht is het bijna onmogelijk om de vochtige muren te behangen of te schilderen want het vochtprobleem zorgt er namelijk voor dat het schilderwerk, het plamuurwerk of het behang loskomt. Ook gipsplaten tegen de vochtige muren plaatsen, zal niet lukken en is dus geen goed idee, want het vocht zal in de platen dringen en hetzelfde probleem vertonen. Opstijgend vocht kan je ook herkennen aan schimmels in je woning en het kan er ook voor gaan zorgen dat een muffe geur in het huis ontstaat. 

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht herkend?

Opstijgend vocht of optrekkend vocht dat niet verholpen wordt, tast de muren van je woning dus werkelijk aan. Wanneer je opstijgend vocht dus lijkt te herkennen, wacht je best niet lang met het bestrijden van het vochtprobleem en raden we je aan contact op te nemen met een ervaren vakman. Die zal je niet alleen helpen met de bestrijding van het opstijgend vocht, maar zal je ook helpen zoeken naar een manier om een vochtprobleem zoals dit te vermijden in de toekomst. 

Aqua Protect helpt jou hier graag bij, wij laten zelfs een regionaal expert langskomen voor een gratis diagnose. Hierna stelt de expert op basis van zijn bevindingen een vrijblijvende oplossing voor het vochtprobleem. Waar wacht je nog op? Zeg vandaag nog vaarwel tegen opstijgend vocht en maak via deze link een afspraak voor een gratis diagnose.

Blijf ook op de hoogte van onze producten en nieuwtjes door ons te volgen op Facebook en Instagram.

Tot blogs!

Diagnose

Ook last van opstijgend vocht