Schimmel in huis: waar komt het voor en hoe behandel je het?

Schimmel in huis is een gevolg van een vochtprobleem. Deze schimmel kan op veel plaatsen in je woning voorkomen zoals je badkamer, kelder, keuken, slaapkamer en noem maar verder op. De schimmels die je te zien krijgt variëren van zwarte tot witte, groene, huiszwam, kelderzwam of andere. 

Als je last hebt van schimmel in huis moet je dat zo snel mogelijk behandelen en aanpakken, want de gevolgen ervan op vlak van gezondheid kunnen zeer schadelijk zijn.

Verschillende vochtproblemen zijn de oorzaken van schimmel in huis

Schimmels ontstaan doordat schimmelsporen zich door de lucht naar je woning begeven. Daar nestelen ze zich op vochtige gebieden. Een vochtige plaats biedt voor schimmelsporen namelijk een perfecte voedingsbodem om uit te groeien tot schimmel.  

Als gevolg van condensatie: het vocht ontstaat doordat we huishoudelijke taken verrichten zoals wassen, douchen en koken en die brengen vochtvorming met zich mee. Ook door te ademen, zweten, etc. produceren we vocht. Dat vocht kan het huis niet verlaten door een gebrek aan ventilatie en isolatie, waardoor er sprake is van condensatie op plafonds, muren en ramen. In geval van condensatie, is er meestal sprake van zwarte schimmel. Zwarte schimmel vind je dus vooral terug in je badkamer en keuken.

Bij opstijgend/ doorslaand vocht: bij opstijgend vocht hebben je muren grondvocht geabsorbeerd dat zich vervolgens van onder naar boven verplaatst. Opstijgend vocht veroorzaakt vooral witte schimmel, maar let op want witte schimmel is eigenlijk geen schimmel. Witte schimmel als vorm van schimmel in huis is simpelweg een witte salpeteruitslag op je muren. Bij doorslaand vocht nestelt het vocht zich in je muren doordat er regenwater binnen sijpelt via scheuren in de stenen of het voegwerk.

Schimmel in huis

Wat kan je zelf doen om vocht in huis te behandelen?

Je kan jouw woning ventileren maar door gewoon jouw ramen open te zetten verlies je veel kostbare energie. Op het internet verschijnen ook vele tips zoals het gebruiken van gecombineerde vloeistoffen om de schimmel te verwijderen. Zo blijkt een combinatie van chloor en water of soda en azijn een goed middel te zijn bij het verwijderen van je schimmel. Toch biedt dit meestal geen oplossing tot je probleem, omdat het de oorzaak van je schimmelprobleem niet tegengaat. Door gewoon de schimmel te verwijderen is de kans groot dat het na een periode terugkomt, omdat je het achterliggende vochtprobleem nog niet bestreden hebt. 

Daarom laat je best een expert een diagnose maken van jouw situatie in verband met schimmel in huis. Deze professional zal de achterliggende oorzaak van jouw schimmel in huis achterhalen en je een sluitende oplossing aanbieden.

Schimmel in huis correct bestrijden

Nadat een expert bij jou is langs geweest, ken je de oorzaak van je schimmel en vochtprobleem. Nu moet je ze nog op een juiste manier bestrijden. Aqua Protect doet dat door je woning op een afgemeten manier te ventileren. Afhankelijk van de situatie, het type woning en de betrokken ruimtes biedt Aqua Protect een oplossing op maat aan. Schimmel in huis aanpakken doen ze door een efficiënt mechanisch ventilatiesysteem in je huis te installeren. Dat systeem helpt de schimmels verwijderen alsook het vochtprobleem aan te pakken. 

Als de oorzaak doorslaand vocht is, pas je impregneren toe. Impregneren is het aanbrengen van een transparante coating op je gevel om het opnieuw waterafstotend te maken. 

Is de oorzaak opstijgend vocht? Dan is muurinjectie dé oplossing! Muurinjectie houdt het injecteren van Aqua Crème® in. Deze crème zorgt ervoor dat het vocht in je muren uitdroogt. 

dsysteem 1612274224

Schimmel in huis vermijden met enkele tips

Om je te helpen, geven we enkele tips mee om schimmel in huis te voorkomen:

  • Neem snel en tijdig contact op met een expert als je denkt een vochtprobleem te hebben in je woning.
  • Controleer de vochtigheidsgraad in je huis. Je kan dat doen met behulp van een vochtmeter.
  • Ventileer regelmatig vochtige ruimtes zoals de kelder, de keuken, de badkamer of het washok.
  • Verminder de productie van vocht door je gewoontes aan te passen. Laat de was niet binnen drogen, spoel je bad of douche uit na gebruik en droog ze af, open ramen als je sport beoefent, …

Heb je de schimmel niet kunnen voorkomen? Aarzel niet en maak een afspraak voor een gratis diagnose. Na het vinden van de oorzaak zeg je je schimmel in huis vaarwel met behulp van een oplossing op maat van Aqua Protect. 

Samen creëren we een gezond leefmilieu waar jij, net als iedereen, 100% recht op hebt.

Blijf ook op de hoogte van onze producten en nieuwtjes door ons te volgen op Facebook en Instagram.

Tot blogs!

Diagnose

Ook last van schimmels in huis