Ga de strijd aan met schimmel in huis!

In huis kan je te maken hebben met heel wat verschillende vochtproblemen en diens gevolgen. Eén groot gevolg daarvan is schimmel in huis! Schimmel in huis is ontzettend slecht voor je gezondheid en zie je liever niet terug op je muren. In deze blog nemen we je mee in de wereld van schimmels. Je komt te weten hoe je ze kan onderscheiden, opsporen en bestrijden. Heb jij last van schimmel in huis? Na het lezen van deze blog is dat ongetwijfeld verleden tijd!

Hoe kan je schimmel in huis opsporen en herkennen?

Schimmel in huis is zeer gemakkelijk te herkennen. Ze vormen namelijk duidelijke donkere plekken op je muren, plafonds, vensterbanken, etc. De verschillende soorten schimmels herken je dan weer aan de kleur dat ze hebben. We onderscheiden ze even voor jou. 

  • Bruine vlekken duiden op Alternaria. Deze vestigen zich op organische stoffen, textiel, matrassen, … 
  • Zwarte schimmel alleen al heeft zo’n 40 verschillende soorten. Vooral behang, muren en kasten worden door zwarte schimmel aangetast. Deze verspreiden gifstoffen (mycotoxinen) die verschillende symptomen van een allergie met zich mee brengen.
  • Groene schimmel is waarschijnlijk de bekendste schimmelsoort. Deze verzwakt je immuunsysteem, waardoor de ziekteverwekkers hun werk gemakkelijker kunnen uitvoeren. Ook met groene schimmel kan je allergische reacties krijgen of kan je longweefsel aangetast worden. De perfecte voedingsbodem voor groene schimmel is bloemenaarde en bouwmaterialen die zich dicht bij radiatoren bevinden. 
  • Witte schimmel kan je ook terugvinden in je woning. Al is deze eigenlijk geen schimmel. Het is een salpeteruitslag dat een gevolg is van opstijgend vocht in je muren. 

Veel voorkomende plaatsen zijn de badkamer, vochtige meterkast, kelder/kruipruimte, keuken en slaapkamer. In de keuken, slaapkamer en badkamer zal je vooral zwarte schimmel aantreffen. Maar in je huis kan er ook een huiszwam optreden en in de kelder een kelderzwam. Bij een situatie waar er zich een huiszwam voordoet kan de woning zelfs onbewoonbaar verklaard worden!

schadebeeld schimmel muur

Schimmel in huis: wat is de oorzaak?

Schimmels zijn als het ware heel kleine paddenstoeltjes. Ze verspreiden zich door minuscule schimmelsporen die in de natuur leven. Deze komen met behulp van de lucht en een open raam of deur in je woning terecht. De schimmelsporen groeien uit tot schimmel door het aanwezige vocht in je woning.

Ze ontstaan omdat we huishoudelijke taken verrichten. Door te leven, ademen, zweten, ons te wassen, te koken, douchen, etc. produceren we als mens vocht. Dat vocht kan door een gebrek aan isolatie en ventilatie het huis niet verlaten, waardoor het condenseert op koude vlakken als plafonds, ramen en muren. Condensatie is bij schimmel in huis de voornaamste boosdoener en oorzaak. 

Toch kan schimmel ook een gevolg zijn van doorslaand vocht en opstijgend vocht. Bij doorslaand vocht gaat regenwater je muren binnensijpelen via scheuren in de stenen of het voegwerk. Bij opstijgend vocht absorberen je muren grondvocht. Dat vocht verplaatst zich van onder naar boven in je muren. 

Het komt erop neer dat ieder vochtprobleem wel enige vorm van schimmel als gevolg kan hebben. Vocht zorgt er namelijk voor dat je muren, plafonds en andere plaatsen de perfecte voedingsbodem zijn voor schimmelsporen om zich te verspreiden. 

Bestrijd schimmel in huis met de juiste aanpak

Je kan altijd zelf de problemen proberen op te lossen door ramen open te zetten of een combinatie van chloor en water of schoonmaakazijn en soda te gebruiken. Toch biedt dit meestal geen sluitende oplossing en verlies je hiermee kostbare energie, omdat de kans bestaat dat je de oorsprong van het probleem niet bestrijdt. Ook simpelweg een schimmel verwijderen door jouw muur “schoon” te schrobben biedt geen definitieve oplossing. Daarom laat je best een expert jouw woning analyseren om het vochtprobleem van dienst te achterhalen en vervolgens ook te bestrijden met een correcte bestrijdingsmethode. 

Schimmel in huis bestrijden en oplossen gebeurt niet in 1, 2, 3 … Aqua Protect behandelt schimmel door je woning op een doordachte manier te ventileren. Natuurlijk kan je zelf je raam openzetten om te ventileren, maar dat biedt geen sluitende oplossing en is ook niet de juiste manier omdat je hiermee veel energieverlies hebt en dus meer kosten. Afhankelijk van jouw situatie, de betrokken ruimtes en het type woning, voorziet Aqua Protect een oplossing op maat. Schimmel aanpakken doet men door een efficiënt en mechanisch ventilatiesysteem te gebruiken. Deze technologie helpt schimmels te verwijderen, met of zonder warmterecuperatie

Is het eerder een gevolg van doorslaand vocht of opstijgend vocht? Dan bestrijd je dat het best met impregneren, muurinjectie of onderkappen.

Impregneren wordt gedaan bij doorslaand vocht als vochtprobleem. Hierbij ga je een transparante coating aanbrengen aan je gevel om het waterafstotend karakter wat nieuwe kracht te geven. Bij muurinjectie ga je de muren injecteren met een gel/crème die je muren helpt met uitdrogen. Je muren onderkappen is de meest drastische methode en doe je wanneer er een nieuwe waterkering nodig is. 

dsysteem 1612274224

Wat doet schimmel in huis met jouw gezondheid?

Zoals we eerder aangaven laten bepaalde schimmels toxische stoffen vrij, zogeheten mycotoxinen, en veroorzaken zeer zware gezondheidsgevolgen. Ze zorgen ervoor dat je gezondheidsproblemen kan krijgen zoals keelpijn, allergieën, verkoudheidsklachten, misselijkheid en stress. Schimmels zijn dus voornamelijk slecht voor je longen en je luchtwegen. 

Voor kwetsbare mensen zoals ouderen, zwangere vrouwen of baby’s zijn ze dan ook zeer schadelijk! Zij hebben namelijk een groter risico tot het verkrijgen van de aangehaalde gezondheidsklachten. Snel een oplossing zoeken en de schimmels bestrijden is de boodschap! Probeer zeker niet zelf het probleem tegen te gaan, want de gevolgen zijn te grootschalig en daarnaast bestaat er ook de kans dat de situatie enkel verergert. 

Een gezonde woning verdient iedereen en daar wil Aqua Protect mee helpen door een goede service met de juiste aanpak en oplossing op maat aan te bieden. Klaar om schimmel in huis op een correcte manier aan te pakken? Maak een afspraak voor een gratis diagnose van een expert en samen komen we tot een oplossing voor je schimmelprobleem!

Blijf ook op de hoogte van onze producten en nieuwtjes door ons te volgen op Facebook en Instagram.

Tot blogs!

Diagnose

Ook last van schimmels?