Water in kelder? Zo los je het op!

De Vlaamse Milieumaatschappij meldt historisch hoge grondwaterstanden in Vlaanderen deze winter. De meest kwetsbare plek? Onze kelders. Zodra de grond de overvloed aan water niet meer kan absorberen, zoekt het water een weg naar je kelder. Daarnaast oefent het grondwater aanzienlijke druk uit op de keldermuren, wat kan leiden tot barstjes en scheuren in de muren of funderingen. Snel ingrijpen is de boodschap!

Vloerdrainage

Als het grondwater via de vloer je kelder binnendringt, vormt vloerdrainage een doeltreffende en kostenefficiënte oplossing. Een pomp, geïnstalleerd op het laagste punt in de kelder, pompt het insijpelend water automatisch weg naar de riolering. De afvloeiing van het water naar de pomp gebeurt via een circuit van fijne buizen. Bovenop het drainagesysteem komt een laag isolatie, verstevigd met een noppenfolie. Tot slot wordt de vloer afgewerkt met een nieuwe vloerplaat uit beton of tegels, waardoor de kelder weer een functionele ruimte wordt. Afhankelijk van de ernst van het probleem komt er ook noppenfolie op de muren. 

Vloerdrainage is de geknipte oplossing als je vaak water in de kelder hebt na regen of stijgende druk van het grondwater.

Aqua Protect installeert vloerdrainage om kelder waterdicht te maken

Randdrainage

Komt het water enkel binnen via de muren? Dan is randdrainage een geschikte optie. Hierbij wordt een kleine opvangplaats gecreëerd onderaan de vochtige muur(en). Op ongeveer tien centimeter van de muur komt een boordsteen van vijftien centimeter hoog. De ruimte tussen de muur en de boordsteen wordt opgevuld met fijne kiezels die het water opvangen en afvoeren naar de automatische pomp.

Randdrainage om kelder waterdicht te maken

Bekuiping

De meest ingrijpende, maar uiterst effectieve oplossing is bekuiping. Bij bekuiping krijgen je keldermuren een hydraulische cementeringslaag. Het speciaal type cement is waterdicht, maar laat voldoende damp door zodat je kelder nog steeds kan ademen. Indien nodig wordt je kelder ook voorzien van een gloednieuwe, waterdichte vloerplaat. De kimnaad, het contactpunt tussen de muren en de vloer, wordt extra verstevigd om te voorkomen dat er nog water kan binnendringen.

Bekuiping met hydraulische cement

Ventilatie

Als je kelder vochtig aanvoelt, schimmels vertoont of muf ruikt, heeft je kelder waarschijnlijk te kampen met condensatievocht. Gebrekkige verluchting is hier de boosdoener. Een aangepast ventilatiesysteem voert de vochtige lucht af en vervangt deze door verse lucht, waardoor de luchtvochtigheidsgraad op peil blijft.

Ventilatie om vocht in kelder te vermijden

Geen water meer in de kelder? Start bij de juiste diagnose!

De slaagkansen van elke oplossing hangen af van de juiste diagnose. Sluit eerst lekkages of structurele problemen aan bijvoorbeeld funderingen uit. Pas wanneer er geen technische gebreken aan de basis liggen, komen bovenstaande oplossingen in aanmerking. Laat kosteloos een vochtexpert bij je thuis langskomen voor een diagnose en de beste oplossing op maat.