Doorslaand vocht behandelen

Wanneer je te maken hebt met doorslaand vocht dringt regenwater de woning binnen via de buitengevel. Om dit vochtprobleem te behandelen moet je de buitenmuur van je huis beschermen tegen slechte weersomstandigheden en dus waterafstotend maken. Er bestaan drie verschillende methodes om doorslaand vocht te behandelen: de muren impregneren, gebruik maken van vochtwerende verf of een nieuwe gevelbekleding. Hieronder lees je hoe dat precies in zijn werk gaat en wat hiervoor nodig is. 

Doorslaand vocht behandelen door de muren te impregneren

Om te voorkomen dat vocht je woning niet kan binnendringen via de buitenmuur kan je de muren impregneren. Dan wordt de gevel bespoten met een impregneermiddel dat in de poriën van het metselwerk trekt. Er wordt dus een beschermlaag of waterbestendige laag toegevoegd die de buitengevel waterdicht maakt. Na verloop van tijd zal het vocht dat in de muur aanwezig is opdrogen. Het middel dat gebruikt wordt voor het impregneren zorgt er ook voor dat vuiligheid minder goed op de muur blijft zitten. Zo blijft de gevel van je woning langer proper. 

 De gemiddelde bescherming van impregneermiddel is ongeveer 10 jaar. Maar vooraleer je overgaat tot het impregneren van de muren is het belangrijk om de gevel eerst goed te reinigen. Is de gevel te vuil om zelf schoon te maken? Schakel dan een professioneel schoonmaakbedrijf in. Ook eventuele beschadigingen moeten eerst hersteld worden. Zorg dus dat alle barsten en scheuren in de muren, gedicht zijn. 

Doorslaand vocht behandelen

Doorslaand vocht behandelen met vochtwerende verf

Een andere manier om doorslaand vocht te voorkomen is met vochtwerende of waterafstotende verf. Toch wordt deze verf niet altijd gezien als een ‘oplossing’ voor het vochtprobleem. In veel gevallen moet het vochtprobleem eerst aangepakt worden voor je vochtwerende verf gaat gebruiken. Het middel wordt dus preventief aangebracht. De vochtwerende verf zorgt ervoor dat de muren goed worden beschermd tegen doorslaand vocht en voorkomt zo dat er zich vochtproblemen zullen voordoen in de toekomst. Het is dus geen manier om het doorslaand vocht, dat al aanwezig is in de woning, te bestrijden.

 De muren verven met vochtwerende of waterafstotende verf beschermt je woning niet alleen tegen vocht, maar het geeft je ook de kans om de buitenmuren te voorzien van een nieuw kleurtje. Dat zorgt meteen voor een frisse uitstaling van je woning. Je muren schilderen kan je zelf doen, maar je kan er ook voor kiezen om een professionele schilder in te schakelen. Bij het gebruik van deze verf is het, net zoals bij het impregneren van de muren, belangrijk om de volledige oppervlakte die geschilderd moet worden op voorhand goed te reinigen. 

Doorslaand vocht behandelen met een nieuwe gevelbekleding

Om je gevel te behandelen tegen doorslaand vocht moet deze, indien nodig, eerst hersteld worden. Wanneer de muur zodanig beschadigd is, kan je doorslaand vocht ook tegengaan door te kiezen voor een volledig nieuwe, waterdichte gevelbekleding. Deze manier om doorslaand vocht te behandelen, is uiteraard de duurste oplossing maar een nieuwe gevelbekleding brengt wel heel wat voordelen met zich mee. Als je voor deze behandeling kiest, is het dus niet nodig om de muren eerst te repareren en je kan ook van de gelegenheid gebruik maken om je buitenmuur te isoleren. Daarnaast zorgt een nieuwe gevelbekleding voor een uitstraling waardoor je woning er weer als nieuw gaat uitzien. 

Doorslaand vocht gevel

Wil je je vochtprobleem behandelen?

Wens je jouw vochtprobleem te behandelen? Vraag dan advies op maat door een expert en laat eerst een diagnose opstellen van het vochtprobleem. Aqua Protect staat voor jou klaar om jou hierbij te helpen. Je kan bij ons een gratis diagnose en vrijblijvende offerte laten opstellen door onze vochtexpert in jouw regio.

Blijf ook op de hoogte van onze producten en nieuwtjes door ons te volgen op Facebook en Instagram.

Tot blogs!

Diagnose

Ook last van doorslaand vocht