Oorzaken van doorslaand vocht

Doorslaand vocht is vocht dat van buiten naar binnen doorslaat. Elke oorzaak van doorslaand vocht is dus van externe aard en moet aan de buitenzijde van de woning gezocht worden. Het gaat hier dan ook over regenwater dat het huis via de buitengevel binnendringt. Maar waar komt doorslaand vocht nu eigenlijk vandaan? Wat zijn de oorzaken van doorslaand vocht? Wij zochten het voor je uit. 

Doorslaand vocht door binnensijpelen van regenwater

De grootste oorzaak van doorslaand vocht is regendoorslag via de buitenmuur of het binnensijpelen van regenwater. Wanneer neerslag, zoals regen, tegen de buitengevel van de woning slaat en wordt opgenomen, kan dat leiden tot doorslaand vocht. Deze oorzaak van doorslaand vocht gebeurt vooral bij muren van een poreus gesteente of muren die voorzien zijn van een pleisterlaag die grote hoeveelheden vocht absorbeert. Bij hevige regenbuien of veel opeenvolgende regendagen kan het zijn dat je muren de kans niet krijgen om helemaal uit te drogen en op termijn zal het vocht hierdoor in de spouwmuur verspreiden waardoor het in de binnenmuur terechtkomt. Dat zal ervoor zorgen dat er vochtplekken ontstaan. 

Doorslaand vocht regenwater

Doorslaand vocht door een beschadigde gevel

Een beschadigde buitengevel is ook een van de oorzaken van doorslaand vocht. Scheuren en barsten in het metsel- of voegwerk kunnen er namelijk voor zorgen dat regenwater je huis binnendringt. Hoe langer je wacht met het behandelen van je beschadigde gevel, hoe natter hij wordt. Stel dit probleem niet uit want wanneer de dagen kouder worden en het begint te vriezen, zullen de scheuren of barsten alsmaar groter worden. Dat kan ervoor zorgen dat er nieuwe scheuren of barsten ontstaan omdat het bevroren vocht verder zal uitzetten. Ook het metsel- of voegwerk kunnen hierdoor beschadigd worden. 

Doorslaand vocht door dampdichte verf of bepleistering

Een andere oorzaak van doorslaand vocht is een foute afwerking van de buitenmuur. Wanneer de gevel niet correct werd afgewerkt door het gebruik van een niet-ademende pleister- of verflaag, kan dit heel wat problemen veroorzaken. Het vocht in de muur raakt hierdoor opgesloten wat ervoor zorgt dat het niet kan verdampen, met als gevolg dat het onmogelijk wordt voor de muur om op een natuurlijke manier uit te drogen. Het is dus erg belangrijk om je gevel niet met eender welk verfsysteem te behandelen. Buitenmuren moeten namelijk met ademende materialen of damp-open verf behandeld worden. Als doorslaand vocht ontstaat door dampdichte verf of bepleistering, zal de gevel gerenoveerd moeten worden met een afwerking die wél ademt. 

Doorslaand vocht gevel

Andere oorzaken van doorslaand vocht

Binnensijpelen van regenwater, een beschadigde gevel en dampdichte verf of bepleistering zijn oorzaken die het vaakst voorkomen bij dit vochtprobleem. Maar er zijn nog een aantal andere oorzaken die doorslaand vocht tot gevolg kunnen hebben:

  • Doorslaand vocht kan een gevolg zijn van ontbrekende lekdorpels bij deuren of ramen.
  • Wanneer loodslabben foutief worden aangebracht of in het geheel ontbreken, kan dat leiden tot doorslaand vocht.
  • Vocht kan je woning binnendringen via spleten tussen de kozijnen en de gevel.
  • Doorslaand vocht kan ontstaan door een lekkage bij de aansluiting tussen valpijp en dakgoot.
  • Vocht kan je huis binnentreden via een doorhangende dakgoot.

 Benieuwd hoe je dit probleem best kan aanpakken? Lees dan onze volgende blog over doorslaand vocht behandelen.Wens je zeker te zijn van de oorzaak? Schakel dan een van onze regionale experts in voor een gratis diagnose.

Blijf ook op de hoogte van onze producten en nieuwtjes door ons te volgen op Facebook en Instagram.

Tot blogs!

Diagnose

Ook last van doorslaand vocht