Kies voor een proactieve houding bij een vochtige kelder
In februari lag het aantal natte kelders zeer hoog en was de vraag naar behandeling ook niet gering te noemen. Nu, in mei, zijn vele kelders alweer uitgedroogd en denken veel mensen dat het niet meer nodig is om hun kelder te behandelen. De expertise van Aqua Protect denkt daar anders over. Je kelder kan altijd weer transformeren tot een natte kelder en op dat moment zal je zeker en vast wensen dat je kelder de vochtinfiltratie de baas kan.
Dat er geen schade (zichtbaar) is aan je kelder omdat die nu weer droog is, is ook een vertekend beeld. Schade hoeft niet altijd zichtbaar te zijn om effectief ook aanwezig te zijn. Het is dus beter om je kelder, ondanks dat die momenteel droog is, toch te behandelen om eventuele verscholen problemen of toekomstige situaties te verhelpen of tegen te gaan.
Oorzaken vochtige kelder die je kan voorkomen
Je klamme kelder is ondertussen uitgedroogd, dus dit is het perfecte moment om je voor te bereiden op een eventueel toekomstige ervaring met het probleem. Daarom kan het geen kwaad de oorzaken van een natte kelder te kennen, want dat kan je helpen bij het vermijden en of behandelen van het vochtprobleem. We sommen enkele oorzaken voor je op:
- Scheurtjes in je keldermuren
Keldermuren zijn continu onderhevig aan een sterke druk van grondwater. Het kleinste denkbare scheurtje kan al zorgen voor waterinsijpeling. - Poreuze keldervloer
Door de druk van grondvocht kan ieder gleufje of oneffenheid in je keldervloer zorgen voor water in de kelder. - Kimnaad
De kimnaad kan doorheen de jaren dus poreuzer geworden zijn. De kimnaad is de belangrijkste verbinding tussen de keldermuur en de keldervloerplaat. Het zorgt ervoor dat beide oppervlaktes goed op elkaar aansluiten zodat grondvocht geen weg tot je kelder vindt. - Insijpeling via kelderraam of regeninslag
Het vergeten van je kelderraam te sluiten of het feit dat het kelderraam niet meer voldoende aansluit op de keldermuren, kan zorgen voor water in je kelder. - Slechte afvoer
Kelders zijn meestal voorzien van een afvoerputje. Als deze verstopt zit, blijft het vocht echter in je kelder. - Slechtwerkende of defecte vuilwaterpomp
Water kan in de kelder vloeien als er geen controlemechanismen, zoals een alarm, aanwezig zijn bij je vuilwaterpomp. Bij Aqua Protect worden deze mechanismen altijd voorzien! Een technisch onderhoud van de pomp is een eerste oplossing.
Beter voorkomen dan genezen
Een natte kelder kan je beter voorkomen dan genezen, want het brengt redelijk wat ongewenste gevolgen met zich mee. Deze gevolgen zijn zowel schadelijk voor je woning als voor je gezondheid, dus je hebt er absoluut geen baat bij. We geven jou even inzicht in de meestvoorkomende gevolgen:
- Hoge luchtvochtigheid: door deze te hoge luchtvochtigheid is je kelder ongeschikt voor opslag van goederen. Objecten van metaal gaan sneller roesten en ook andere materialen zoals karton, papier, textiel, … worden aangetast.
- Schimmel op de muren: schimmel kan je gezondheid schade toebrengen. Je krijgt allergische reacties en kan in verdere mate zelfs je longen/luchtwegen aantasten. Deze zijn allerminst te onderschatten.
- Muffe geur: de muffe geur is een ander gevolg dat voortkomt uit de aanwezigheid van schimmel. Deze geur kan sterk aanwezig zijn en dus ook heel storend. Bovendien zorgt dit ervoor dat je materiaal in de kelder de geur ook opneemt.
- Schade aan je kelder (o.a. houten constructies zoals steunbalken): je kelder wordt beschadigd, dus ook je steunbalken of andere constructies. Dit kan leiden tot waardevermindering van je woning. Afhankelijk van het vochtprobleem kan de vermindering in waarde oplopen tot 10.000 euro of zelfs meer.
- Ongedierte: de hoge luchtvochtigheid in je kelder trekt ongedierte aan. Diertjes zoals: pissebedden, papier- en zilvervisjes, oorwormen en mijten komen je woning infiltreren. Deze dieren zijn dan weer de voedselbron voor spinnen. Heb je liever geen ongedierte of kruipende spinnen in je kelder? Dan laat je die beter vroegtijdig behandelen, zodat je er geen hoeft te ontmoeten!
Kortom de kelder op tijd laten behandelen is dus de aangewezen stap om deze gevolgen te voorkomen. Bovendien is een extra bruikbare ruimte is namelijk altijd een toegevoegde waarde aan je woning.
Voorkom een vochtige kelder door…
Een kelder kan je waterdicht krijgen op verschillende manieren. Eén van die manieren is kelderbekuiping. Hiermee worden je keldervloer en wanden voorzien van waterafstotende lagen. Een andere optie is kelderdrainage. Met drainage worden de wanden en vloer van je kelder voorzien van een speciaal noppenmembraan. Dit membraan zorgt ervoor dat vocht altijd afgevoerd kan worden via de vloer en de reguliere afvoerkanalen van je woning.
Wanneer je jouw vochtprobleem hebt behandeld kan je opteren voor het plaatsen van een ventilatiesysteem, vooral als condensatie de boosdoener is. Je kelder bevat op deze manier altijd frisse lucht en tegelijkertijd wordt vochtige lucht afgevoerd. Hierdoor kan condens zich niet hechten aan oppervlakken in je kelder waardoor een vochtige kelder vermeden wordt.
Proactief zijn is de boodschap!
Laat de situatie nooit uit de hand lopen, want de gevolgen zijn niet altijd even onschadelijk. Een vochtprobleem mag je niet onderschatten. Een proactieve houding is dan ook de correcte attitude die je best kan aannemen. Je vochtige kelder voorbereiden en laten behandelen zodat je een toekomstige natte kelder vermijdt is dan ook de aangewezen stap om te nemen. Samen houden we je kelder droog en laten we de vele gevolgen achterwege!
Maak nu een afspraak voor een gratis diagnose van jouw kelder en laat ons jou helpen bij het verkrijgen van een woning waar iedereen recht op heeft!
Blijf ook op de hoogte van onze producten en nieuwtjes door ons te volgen op Facebook en Instagram.
Tot blogs!
Diagnose
Ook last van een vochtige kelder?