Woning ventileren zonder warmteverlies?

We zijn helaas nog niet van het coronavirus af, waardoor de luchtkwaliteit in huis reuzebelangrijk blijft. Een gezonde binnenlucht, hoe krijg je die? De ramen even open zetten helpt je woning verluchten, al is dit niet voldoende. Voor een gezond binnenklimaat moet je ook ventileren

Ventilatie is essentieel voor een gezond binnenklimaat

We brengen veel tijd binnenshuis door: denk aan thuiswerk, kinderen die liever binnen voor tv zitten dan buiten spelen, enz. Helaas is de luchtkwaliteit in onze woningen vaak ondermaats en beseffen we dit niet. Diverse zaken maken de luchtkwaliteit nog slechter: keukengeuren, vocht dat vrijkomt bij het koken of douchen, huisdieren, kaarsen, roken in huis, uitgeademde lucht, etc. Hierdoor raakt de binnenlucht tot 5 keer meer vervuild dan de buitenlucht!* Dit is zeer gevaarlijk, gezien vervuilde binnenlucht een risico vormt voor je gezondheid en schimmelvorming in huis kan veroorzaken.

Benieuwd hoe je vochtproblemen in huis en bijbehorende gezondheidsrisico’s kan voorkomen? Vraag gerust advies aan onze experts. Zij helpen jou met plezier verder. 

*Bron: onderzoek uitgevoerd door EPA, Amerikaanse instelling voor milieubescherming

schimmel door condensatie

Hoe helpt een ventilatiesysteem?

Ventilatie is cruciaal om een gezond binnenklimaat te bekomen. Een effectief ventilatiesysteem verwijdert vuile, verzadigde lucht uit onze woonruimtes en zorgt voor frisse, zuurstofrijke lucht. Je merkt het verschil al vanaf dag één. Dankzij een optimale luchtkwaliteit in je woning heb je meer energie, slaap je beter en verklein je de kans op CO-vergiftiging. 

ventilatiesysteem

Welk ventilatiesysteem kiezen?

De installatie van een ventilatiesysteem is vaak verplicht. Als je een nieuwe woning bouwt of je huidige woning grondig renoveert, moet je een mechanisch ventilatiesysteem installeren. Hierbij kan je kiezen uit een systeem C of D. Het C-systeem ventileert goed, maar filtert de lucht niet. Dit doet het D-systeem wel: de aangevoerde lucht wordt gefilterd en op een aangename temperatuur gebracht alvorens de woonruimtes te bereiken.

Ventilatie mét warmteterugwinning

Een ventilatiesysteem D heeft als voordeel dat het warmte terugwint. Je woning blijft zo op temperatuur terwijl de lucht continu ververst wordt. En dit zonder dat je extra moet verwarmen! Ons energiezuinige ventilatiesysteem verbetert de luchtkwaliteit in huis met behoud van een goede vochtigheidsgraad. Daarnaast gaat er geen waardevolle warmte verloren. Geen overbodige luxe, zeker gezien de hoge energieprijzen.

ventilatiesysteem 2

Wil je je woning ventileren zonder warmteverlies?

Kies dan voor Aqua Protect! Onze vochtexperts begeleiden je bij het uitkiezen van het ideale ventilatiesysteem, volledig afgestemd op jouw noden en wensen.