Een vochtige muur in je huis heeft een negatieve impact op jouw gezondheid

Een vochtige muur is een veel voorkomend probleemgeval bij huizen/gebouwen. Zo heeft naar schatting één inwoner op acht te maken met vochtproblemen. Vocht kan je overal in je huis terugvinden. Zo is geen enkele ruimte in je woning, van slaapkamer tot kelder, veilig voor vocht. 

Vocht in je volledige woning

Om aan te tonen dat een vochtige muur eender waar in je huis kan optreden, halen we er twee voorbeelden van ruimtes bij. We bespreken de slaapkamer en de kelder.

Slaapkamer

In de slaapkamer kan je een vochtige muur tegenkomen. Deze vochtige muur is meestal het gevolg van condensatie en brengt vooral condensvocht, schimmel en een muffe geur met zich mee. Die condensatie en voornamelijk de natte muren en schimmel kan je bestrijden door vocht buiten te krijgen en verse lucht binnen te laten in je huis. Dat kan je door zelf de ramen open te zetten en ventilatoren te gebruiken, maar het volstaat niet altijd. Met deze simpele methode gaat er namelijk te veel energie verloren en daarbovenop laat je warme lucht naar buiten ontsnappen en koude lucht je huis in. Je gaat dus best een vochtige muur aan met een professionele en efficiënte ventilatie, zoals het mechanisch ventilatiesysteem van Aqua Protect. Deze oplossing voor een vochtige muur is de correcte en meest efficiënte, want enkel met deze bestrijdingstechniek ga je condens aanslag, geurhinder en schimmelvorming definitief tegen. 

Vochtige muur

Kelder

Ook in je kelder kunnen er vochtproblemen voorkomen. Je kelder kan dus een transformatie tot een natte kelder ondergaan. De oorzaak hiervan is grondwater. Grondwater kan je kelder op verschillende manieren infiltreren. Dat kan het voornamelijk doen door de constante druk van grondwater, opstijgend grondwater en luchtvochtigheid. Dé manier om een vochtige muur of vocht in het algemeen op deze locatie op te lossen is kelderdichting. Kelderdichting kan je op twee manieren uitvoeren naargelang welke van de twee de beste optie voor jouw situatie is. 

De eerste optie is bekuiping. Met bekuiping breng je een waterdichte cementlaag aan dat aangevuld wordt met een vloerplaat. De tweede optie is drainage. Drainage zorgt ervoor dat het vocht/water via de keldermuren/keldervloer afgevoerd wordt. Drainage bestaat uit 3 soorten: wand-, rand- en vloerdrainage. Wil je meer lezen over deze oplossingen? Lees dan onze blog hierover. 

Als we teruggaan naar een vochtige muur in je kelder, dan is de oplossingstechniek van toepassing dus een wanddrainage. 

Welke klachten gaan gepaard met een vochtige muur

We hebben nu twee ruimtes aangehaald waar een vochtige muur kan voorkomen. Deze situaties dienen slechts ter beeldvorming, omdat vochtproblemen gevallen zijn die je altijd snel moet tegengaan. Eerst en vooral brengt vocht veel schade aan in je woning en trekt het ook ongedierte aan, waardoor het leven in je huis al een stuk onaangenamer is. Maar dat terzijde heeft het ook een impact op je gezondheid, mede dankzij de schimmelvorming en muffe geur. 

Deze gezondheidsgevolgen zijn niet altijd meteen voelbaar, maar zijn op lange termijn wel schadelijk. 
Vocht kan een invloed hebben op je ademhalingsorganen. Vooral mensen die last hebben van astma merken dit op. Daarnaast kan het ook een allergische reactie oproepen bij mensen die gevoelig zijn voor sporen van schimmels of zilvervisjes. Dit kan vervolgens een chronische ontsteking van het neusslijmvlies veroorzaken. Hierdoor krijg je veel last van verkoudheidssymptomen, vermoeidheid en irritaties

Naast deze directe gevolgen van vocht heb je ook indirecte gevolgen. Bij een te hoge vochtigheidspercentage wordt zwarte schimmel actief en gaan zijn sporen zich vrij gaan verplaatsen. Samen met de ontwikkeling van huisstofmijt, zorgt zwarte schimmel voor vervelende effecten zoals eczeem en andere huidproblemen. Denk hierbij aan irritaties en wonden.

De gezondheidsproblemen, die veroorzaakt worden als gevolg van een te hoog percentage aan vocht in huis, zullen negatieve gevolgen hebben op het immuunsysteem. Het lichaam verbruikt immers door deze gezondheidsproblemen extra energie en zal hiermee verzwakt de andere schadelijke gezondheidseffecten door vocht in huis moeten bestrijden. Vaak is er dan ook sprake van een negatieve wisselwerking. Ook de chemische sporen van zwarte schimmel zijn schadelijk voor vele functies in het menselijk lichaam.

Vochtprobleem

Ga de strijd aan met je vochtige muur voordat het te laat is

Leven in een huis met een vochtige muur of muren brengt zoals reeds vermeld heel veel gevolgen met zich mee en die gevolgen zijn allerminst positief te noemen. De ene zijn al wat erger dan de andere, maar toch mag je ze niet negeren en is het noodzakelijk om ze te vermijden. Daarom pak je best jouw vochtproblemen snel, efficiënt en duurzaam aan. Aqua Protect helpt je daarmee met het aanbieden van oplossingen op maat. Door een gratis afspraak te maken zet je een eerste stap richting het bestrijden van jouw vochtige muur. Een expert zal een gratis diagnose maken van de situatie en vervolgens een oplossing aanbieden voor jouw probleem. Daarna kan je genieten van je woonst met het comfort dat je verdient! 

Blijf ook op de hoogte van onze producten en nieuwtjes door ons te volgen op Facebook en Instagram.

Tot blogs!

Diagnose

Ook last van een vochtige muur