Vochtige muren injecteren

Vochtige muren injecteren

Vochtige muren: wat is de oorzaak ?

Een vochtige muur is een teken aan de wand. Zeker als deze klam aanvoelt, het behang of plinten loskomen of er zelfs sprake is van schimmelvorming.


Vochtige muren kunnen het gevolg zijn van meerdere zaken. Eén iets staat wel vast bij vochtige muren: je hebt te maken met een vochtprobleem. Vandaar is het belangrijk te bepalen welk vochtprobleem aan de grondslag ligt van de vochtige muren.


Op deze pagina focussen we op vochtige muren als gevolg van opstijgend vocht.


Heb je vochtige muren als gevolg van een ander vochtprobleem? Klik dan op de linken hieronder:

Vochtige muren oorzaak

Vochtige muren injecteren als de oplossing

Vochtige muren injecteren doet men doeltreffend door een ‘droge injectie’. Vooreerst wordt onderaan in de vochtige muur vochtwerende Aqua Crème, geïnjecteerd die het opstijgend vocht blokkeert. Na het injecteren van muren kunnen de oude decoratie- en pleisterlagen worden vervangen door nieuwe. Deze kunnen niet langer door zouten worden aangetast. Je huis ziet eruit zoals je het wenst. Vochtige muren behoren definitief tot het verleden!

Vochtige muren injecteren met droge injectie

Muren kunnen heel wat opstijgend vocht opnemen. Vochtige muren injecteren vergt vakmanschap. Hieronder een woordje uitleg. Een bouwsteen heeft de eigenschap dat deze water opneemt. Dit wordt verklaard door de open poriënstructuur van de steen in combinatie met een zekere porositeit. Muren zijn steeds onderhevig aan vocht via het grondwater.


Indien er geen waterkering werd aangebracht, leidt dit tot vochtige muren. Mocht eerder een waterkering voorzien zijn, zoals in heel wat huizen, zorgt de “tand des tijds” ervoor dat op termijn de waterkering zijn werking verliest. Hierdoor neemt de muur vocht op. Dit komt tot op ongeveer één meter hoogte. Dit kan je gelijk stellen met het principe van een suikerklontje. Indien je slechts de onderkant van het klontje onderdompelt, neemt dit de koffie tot hoger op. Je muur doet net hetzelfde met grondvocht.


De gevolgen voor het uitzicht van vochtige muren zijn niet te onderschatten. Hieronder valt esthetische schade zoals loskomend behangpapier, vochtplekken op de muur maar ook plinten die worden afgesloten door vocht in je muur. Ook de impact op je gezondheid mag hierbij niet over het hoofd zien.

thumbnail opstijgend vocht behandelen play

Aqua Crème, de snelste droging van vochtige muren bij opstijgend vocht

Bij Aqua Protect zitten we niet stil. Als toonaangevend bedrijf in de sector van vochtbestrijding en het behandelen van vochtige muren zoeken we steeds naar vernieuwende oplossingen.
Niet voor niets maakt “innovatie” deel uit van onze missie.

Na jaren onderzoek en expertise in het behandelen van vochtige muren, ontwikkelden we in samenwerking met Façabelle de Aqua Crème. Een gepatenteerde revolutionaire formule die ervoor zorgt dat jouw vochtige muren twee maal sneller uitdrogen. Zo kan je deze vochtige muren ook twee maal sneller afwerken dan gelijk welke andere behandeling tegen opstijgend vocht.

Vochtige muren sneller droog dankzij Aqua Crème®

Vochtige muren injecteren: onze succesvolle werkwijze

Om definitief af te rekenen met vochtige muren dient het injecteren van muren volgens een specifieke werkwijze te verlopen.

  1. Opstijgend vocht heeft de muur aangetast. De eerste stap bij het behandelen van een vochtige muur is het wegnemen van alle door zouten aangetaste decoratie- en pleisterlagen. Pleisterwerk dat beschadigd is, wordt verwijderd.
  2. We boren gaten van 12 mm diameter onderaan de vochtige muren en dit om de 9 à 10 cm. De boorgaten vormen een horizontale lijn, gaande van het hoogste vloerniveau tot maximum 10 cm erboven.
  3. We injecteren de Aqua Crème onder lage druk in de boorgaten. Om verlies of verdamping te vermijden, worden de gaten nadien gedicht met PU schuim.
  4. We bevestigen het zoutwerend membraan op de muur. Onderaan laten we een kleine opening om de uitdroging van het metselwerk te bevorderen.
  5. We bepleisteren opnieuw de behandelde muur. Door het membraam is de nieuwe laag beschermd van zouten en vocht. Het membraan en de aangepaste bepleistering verhinderen de doorgang van vocht of achtergebleven hygroscopische zouten vanuit het metselwerk. Op deze manier kan je met een gerust hart jouw muur opnieuw schilderen of behangen.
  6. Kort na de drogingstermijn voeren we onze erkende drogingscontrole uit.

Vochtige muren injecteren: doe het niet zelf

Vochtige muren injecteren vergt vakkennis. Het boren van de injectiegaten op de juiste plaats, de hoogte bepalen van de horizontale barrière, de keuze van het vochtwerend middel… bepalen of je de vochtige muren voorgoed kan bannen tot het verleden. Vanuit onze jarenlange ervaring, kunnen we je gerust adviseren om niet zelf te beginnen met het injecteren van vochtige muren want vochtige muren laat je beter over aan een professional zoals Aqua Protect.

Vochtige muren injecteren doe het niet zelf

Prijs behandelen vochtige muren

Jouw persoonlijke situatie bepaalt de prijs voor het injecteren van vochtige muren. Wij werken steeds op maat want elke situatie is uniek. Een oplossing op maat is daarom de enige oplossing. Wij komen graag langs voor een gratis adviesgesprek

Officieel uniek: echte onderbouwde garanties

Ter bescherming van de consument onderzoekt het WTCB (Wetenschappelijk Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf) sinds 2011 de kwaliteit van de producten, processen en bedrijven inzake vochtbestrijding alsook optrekkend vocht en de te behandelen vochtige muren.


Wij zijn op vandaag het enige aannemingsbedrijf in de vochtbestrijding dat op alle vlakken die kwalificaties kan voorleggen.

Vochtige muren garanties

Geen verrassingen !

De som van de drie pijlers, op het vlak van product, uitvoering en beleid, brengt logischerwijs een echt onderbouwde levenslange garantie voor het behandelen van vochtige muren met zich mee. Verrassingen achteraf zijn uitgesloten.

Ook last van vocht in huis?
Je bent niet alleen

Laat GRATIS een vochtexpert langskomen.

map compl