Vocht in muren: hoe ontstaat het?

Vocht in muren komt regelmatig voor en is een ongewenst probleem in je huis. Om je een beetje op weg te helpen, geven we je de oorzaken mee, hoe je het kan meten en de manier om vocht in muren het best op te lossen. Het is van groot belang om je situatie snel en duurzaam te bestrijden, want vocht in je huis is slecht voor je gezondheid. Aqua Protect helpt je graag met het bieden van informatie en oplossingen op maat. 

De oorzaken van vocht in muren

Vocht in muren voorspelt nooit iets goeds, zeker als er sprake is van schimmelvorming, loskomende plinten of behang en klam aanvoelende muren

Bij deze gevallen is er één ding zeker! Je hebt last van een vochtprobleem. Daarom is het belangrijk om te bepalen welk vochtprobleem aan de basis ligt van jouw situatie. 

  1. Opstijgend vocht
    De muren van je woning absorberen het grondvocht. Het proces start aan de onderkant van de muur en verplaatst zich langzamerhand opwaarts. Opstijgend vocht kan je herkennen aan vochtplekken, schimmelvorming en loskomend behang of pleisterwerk. Je kan dit probleem van vocht in muren oplossen door het injecteren van je muren of het onderkappen in extreme gevallen wanneer injectie niet mogelijk is. 
     
  2. Doorslaand vocht
    Een tweede oorzaak van vocht in muren is doorslaand vocht. Hierbij hebben de buitenmuren van je woning hun waterafstotend karakter verloren. Regenwater sijpelt binnen via scheuren in de stenen of in het voegwerk en trekt vervolgens in de binnenmuur. In tegenstelling tot opstijgend vocht, bevinden de vochtplekken iets hoger op de muur. De gevolgen zijn: witte aanslag op de muur, schimmel, beschadigd pleisterwerk, loskomend behang en afschilferende verf. Ook aan de buitenmuur is het zichtbaar door zwarte strepen, vochtplekken, gescheurd metselwerk of de aanwezigheid van mos. Doorslaand vocht los je op met het impregneren van je muren.
     
  3. Condensatie
    Een andere oorzaak van vocht in muren is condensatie. Thuis produceer je veel vocht door te koken, te douchen, te wassen, … en zelfs door te ademen. Kortom, eens mens leeft en dat brengt natuurlijk vocht met zich mee. De hoeveelheid vocht die een gemiddeld gezin dagelijks produceert, kan oplopen tot 10 liter per dag. Deze vochtige lucht kan door gebrek aan ventilatie en isolatie nergens naartoe. Daardoor zal het condenseren op koude oppervlakken zoals ramen, plafonds en muren. Dat leidt tot condensatievocht en schimmelgroei. Condensatie kan alleen effectief aangepakt worden door je huis beter te ventileren met een mechanisch ventilatiesysteem.
     
  4. Vochtige muren in je kelder door waterinfiltratie
    Grondwater kan op verschillende manieren je kelder binnendringen. De oorzaken daarvan zijn de constante druk van grondwater, poreuze keldermuren of keldervloer, opstijgend grondwater en luchtvochtigheid. Een natte kelder kan je vochtvrij krijgen door kelderdichting en dat kan op 2 manieren: bekuiping en drainage.
     
  5. Vocht in muren door een lek
    Deze oorzaak spreekt voor zichzelf. Een lek brengt water met zich mee en dan is een vochtige plaats sowieso op komst. De oorsprong van je lek vinden en dat aanpakken is een eerste stap om je probleem op te lossen. De tweede stap bestaat uit het drogen van de muur en daarna, eens je muur droog is kan je de schade aanpakken door opnieuw te behangen, te schilderen of pleisteren. Een lekdetectie laten plaatsvinden in je woning is bij dit probleem geen slecht idee. 
Vocht in muren

Vocht in muren meten doe je met een vochtmeter

Met een vochtmeter weet je meteen hoe vochtig je woning is. Dat is belangrijk voor zowel de kwaliteit van je woning als je gezondheid. Een vochtmeter geeft een beter idee van de ernst van je vochtprobleem, waardoor je tijdig een vochtexpert kan inschakelen. Er bestaan verschillende soorten meters. 

Met een hygrometer meet je de luchtvochtigheid in een ruimte. De ideale score bedraagt tussen 45% en 65%. Scoort het lager, dan voelt je huid droger aan en krijg je ademhalingsmoeilijkheden. Scoort het hoger, dan transpireer je sneller en ontstaat er ook sneller schimmel.

Naast een hygrometer heb je ook destructieve en niet-destructieve vochtmeters. Met een destructieve vochtmeter duw je steekpennen in het materiaal en dat beschadigt lichtjes je muur of materiaal. Daarom gebruik je een destructieve vochtmeter meestal tijdens de ruwbouw of bij een renovatie. Hou je alles liever intact? Dan gebruik je beter een niet-destructieve vochtmeter. Daarmee duw je gewoon de meetkop tegen de wand. 

De kostprijs om vocht in muren aan te pakken

Jouw persoonlijke situatie bepaalt de prijs voor het oplossen van vocht in muren. Aqua Protect werkt altijd op maat want elke situatie van vocht in muren is verschillend. Een oplossing op maat is daarom de enige oplossing. Wij komen graag langs voor een gratis adviesgesprek en je kan ook een gratis inspectie vastleggen door een afspraak te maken. Heb je vochtschade in je woning ontdekt, maar vrees je de kostprijs om het vocht in muren te verhelpen? Gelukkig dekt een brandverzekering meerdere vormen van vochtschade. Met deze vergoeding kan je de kostprijs al enigszins indekken. Ga er wel niet van uit dat elke vochtschade is verzekerd en vraag dit goed na bij jouw verzekeringsmakelaar. 

Vocht meten

Vocht in muren: het probleem aanpakken is noodzakelijk

Bij vochtproblemen is het altijd aangewezen om een expert in te schakelen. Het enige dat je zelf kan doen is opnieuw behangen/schilderen en de ruimtes ventileren door ramen open te zetten en ventilatoren in te schakelen. De aanpak is vooral noodzakelijk omdat vocht in muren je gezondheid aantast en ook de waarde van je huis aanzienlijk doet dalen. Aqua Protect biedt je voor ieder probleem een juiste oplossing aan, aarzel dus niet ook een afspraak te maken voor een gratis diagnose van een expert bij jou thuis. Alle mogelijke oplossingen leggen we ook verder uit in dezeblog.

Blijf ook op de hoogte van onze producten en nieuwtjes door ons te volgen op Facebook en Instagram.

Tot blogs!

Diagnose

Ook last van vocht in je muren?