Grondwater in kelder door opstijgend grondwater via vloer

Het grondwaterniveau lijkt over een aantal gebieden in België in een stijgende lijn te gaan met natte kelders als gevolg. De Databank Ondergrond Vlaanderen toont aan dat er in bepaalde provincies zoals West-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg een percentiel van maar liefst P70-P90 bevatten. Een normaal grondwaterpeil zou een percentielwaarde van tussen de P10-P30 moeten hebben. Op andere plaatsen ligt het grondwaterniveau nog steeds laag als gevolg van de droogte van de voorbije warme zomers. 

De link tussen een stijgend grondwaterpeil en natte kelders

Ondanks het feit dat op de meeste plaatsen het grondwaterpeil onder controle lijkt te zijn, is er toch een stijgende trend. Het blijft dus belangrijk om te investeren in een waterdichte kelder waar geen vocht binnen kan. Heb je nu nog geen natte kelder ? Dan kan dit wel vrij snel veranderen. De storm Ciara, Dennis hebben we gehad maar Ellen en Francis zouden nog op komst zijn. De slechte weersomstandigheden gaan er niet op verbeteren, dus ook jouw (natte) kelder ook niet. Kamp je al met dit probleem maar nam je het probleem nog niet serieus genoeg? Zie deze blog dan als een laatste wake-up call. Lees nog even verder maar maak zeker een afspraak voor een gratis diagnose.

Natte kelder

Hoe stijgt het grondwater tot in de kelder?

Een natte kelder komt niet enkel van onder andere foutgeplaatste wijnflessen in jouw wijnrek of het zweet van jouw intensieve yogalessen ;-) , maar de druk van grondwater is de grootste boosdoener. Maar liefst 1 op de 8 woningen in België heeft te kampen met vochtproblemen van onder andere water in de kelder. Er zijn natuurlijk verschillende manieren waarop het grondwater in jouw kelder verschijnt. We sommen ze even op: 

  1. Het water sijpelt door je muren door de constante druk van grondwater waardoor natte keldermuren en plassen ontstaan. Dit gebeurt vooral als jouw muren niet (meer) volledig waterdicht zijn. 
  2. Kelders zonder vloer of met een beschadigde/poreuze muur veroorzaken sneller plassen bij hoog grondwater. De natte kelder komt in dit geval heel snel onder water te staan op korte tijd.
  3. De muren van jouw woning zuigen het opstijgend grondwater volledig op. Je ziet dit aan de vochtige plekken op de muren. 
  4. De dagelijks geproduceerde hoeveelheid luchtvochtigheid (door onder andere huishoudelijke taken en transpiratie van de mens indien de kelder wordt gebruikt als bruikbare ruimte) kan door de koude kelder niet opgenomen worden en wordt afgestoten met als gevolg dat het water op de grond in de kelder terechtkomt.

De oplossing voor jouw natte kelder dankzij Aqua Protect

Het voorkomen of oplossen van jouw natte kelder kan op verschillende manieren. Aqua Protect biedt hiervoor de ideale en meest duurzame oplossingen. Dit kan via bekuiping of drainage van de natte kelder. Hieronder verduidelijken we even kort welke oplossing wanneer het best van toepassing kunnen zijn.

Kelderdichting via bekuiping is ideaal wanneer je jouw natte kelder nog wenst om te vormen in een bruikbare ruimte. Er wordt een vloerplateau geplaatst dat het water niet meer doorlaat en een optimale weerstand biedt tegen zeer hoge waterdruk. Een natte kelder wordt hier volledig mee vermeden.

Kelderdichting via drainage is een budgetvriendelijkere oplossing en zorgt ervoor dat het opkomend vocht in de natte kelder wordt afgevoerd naar de riolering. Afhankelijk van het vloertype en de vochtigheid van de muren wordt er rand-, wand- of vloerdrainage voorgesteld. Een natte kelder wordt hier volledig mee verholpen. 

Resultaat kelderdichting

Na kelderdichting het omvormen naar een bruikbare ruimte

Je denkt waarschijnlijk nu dat jouw kelder waterdicht is/waterdicht laat maken, dat alle problemen van de baan zijn en je je deze ruimte kan omvormen tot iets leuks? Wel neen, helaas niet. Het is heel belangrijk dat jouw muren voldoende kunnen ademen en dat je jouw ruimte voldoende gaat ventileren na uitvoering van de werken. Hoe je dit het best kan doen kan je binnenkort lezen in onze volgende blogs.

Wens je iets te doen aan jouw natte kelder of te voorkomen dat deze nat wordt? Aarzel niet om een afspraak te maken voor een gratis diagnose. Een expert komt graag langs om jou dan de beste oplossing voor te stellen.

Blijf ook op de hoogte van onze producten en nieuwtjes door ons te volgen op Facebook en Instagram.

Tot blogs! 

Diagnose

Heb je ook last van een vochtige kelder?