Hoe kan je jouw natte kelder waterdicht maken?

Een natte kelder hebben is een heel vervelende situatie. Niet alleen is dit schadelijk voor jouw woning, gezondheid en gezin, maar ook belemmert dit jou in het hebben van meer bruikbare ruimte. We kunnen allemaal wel een extra ruimte gebruiken, een echte ‘man cave’ , een extra woonkamer voor als de vriendjes/vriendinnetjes van de kinderen op bezoek komen of gewoon een leuke hobbykamer.

De eerste stap - opsporing

We gaan nog niet voorop lopen en dromen van wat we met deze kelder zouden kunnen doen eens deze waterdicht is, maar eerst dé oplossing zoeken om deze vochtigheid te bestrijden (lees: jouw droom komt dan wel dichterbij). We spreken over een natte keldervloer wanneer je volgende zaken opmerkt: 

  1. Vochtige muren te wijten aan temperatuurwisselingen en slechte ventilatie.
  2. Schimmelvorming of rottend hout. In verouderde woningen zie je dit vaak door slijtage en scheuren.
  3. De locatie van jouw woning kan zich bevinden in een gebied waar het grondwater heel hoog staat. Of het grondwaterniveau in dat gebied is gewoon gestegen gedurende de voorbije jaren. De tendens in onze vorige blog beschrijft dit fenomeen meer diepgaand.
  4. Wanneer de vloerplaat en keldermuur niet goed verbonden zijn, is er kans op een infiltratie aan de kimnaad.
  5. Wanneer je een slecht/fout geïnstalleerde waterleiding hebt in jouw keldervloer, blijft er water liggen dat zijn weg niet kan terugvinden naar de riolering.

Voorkomen is beter dan genezen

Ventileren, ventileren, ventileren… Natuurlijk is dit geen definitieve oplossing voor jouw natte kelder, maar is het wel belangrijk om te blijven doen. Ook na de herstellingswerken die we zodra toelichten. Indien je een kelderraam hebt, kan je dit regelmatig openzetten. Indien je van jouw kelder een nieuwe bruikbare ruimte wil maken, kan je ook een ventilatiesysteem plaatsen. Ook wij bieden deze aan om condensatie te vermijden. Meer over deze ventilatiesystemen kan je hier terugvinden en ook vertellen we er binnenkort meer over in een volgende blog. 

Ventilatiesysteem

Kelder waterdicht met vloerdrainage

In de eerste plaats wordt vloerdrainage gebruikt om het water in jouw keldervloer af te voeren. Het water wordt afgevoerd via een pompsysteem en zorgt ervoor dat er geen water meer ligt in jouw natte kelder. Daarnaast worden er meerdere waterafstotende lagen geplaatst op de vloer. Andere oplossingen voor jouw kelder waterdicht te maken aan de binnenkantkomen aan bod in een volgende blog. De prijs van drainage hangt af van kelder tot kelder maar het is alvast een budgetvriendelijke oplossing. Weet ook dat er ook een premie is voor het behandelen van ondergrondse muren tegen insijpelend vocht. 

Betrouwbare pompen en materialen

Voor het afvoeren van water maken wij gebruik van kwalitatieve materialen. Onze pomp NP 150 is standaard voorzien om het licht vervuilde water af te voeren. Deze wordt automatisch bestuurd en heeft een alarm functie om jou te waarschuwen bij te veel vocht. Twijfel je nog steeds aan de uitvoering? Weet dat wij voor de behandeling van een natte kelder met drainage gedurende 20 jaar garant staan. 

Wens je iets te doen aan jouw natte keldervloer of te voorkomen dat deze nat wordt? Aarzel niet om een afspraak te maken voor een gratis diagnose. Een regionaal expert komt graag langs om jou dan de beste oplossing voor te stellen.

Blijf ook op de hoogte van onze producten en nieuwtjes door ons te volgen op Facebook en Instagram.

Tot blogs! 

Vloerdrainage

Diagnose

Heb je ook last van een natte kelder?

Vraag hier GRATIS je diagnose aan!