Vocht in huis: allesbehalve welkom!

Vocht in huis is een probleem dat vaak voorkomt. Toch blijft het een ongewenst probleem dat in je woonst kan optreden. Niemand wil het in z’n woning en daarbovenop draagt vocht in huis heel wat negatieve gevolgen voor je woning en je gezondheid met zich mee. Daarom is het noodzakelijk vocht in huis snel, efficiënt en duurzaam tegen te gaan. Iedereen verdient namelijk het basiscomfort van een aangename en gezonde leefomgeving. 

Hoe kom je aan vocht in huis?

Vocht in huis is te wijten aan verschillende oorzaken. Omdat de oorzaken verschillen van elkaar, is het noodzakelijk om eerst de juiste oorzaak te achterhalen. De aanpak van vocht in huis verandert dan ook naargelang de oorzaak van het vochtprobleem. Om een diagnose te krijgen van jouw vochtsituatie kan je een gratis afspraak aanvragen bij Aqua Protect. Er komt dan een expert langs om zijn diagnose uit te voeren en op basis daarvan . 

Om toch een algemeen beeld te geven van hoe je vocht in huis kan oplopen, leggen we de vijf grootste oorzaken kort nog even uit. 

  1. Condensatie
    In huis produceer je zelf veel vocht. Dat doe je door te koken, te douchen, te wassen, … en zelfs door te ademen. Een mens leeft namelijk en dat brengt vochtproductie met zich mee. Een gemiddeld gezin kan dagelijks tot 10 liter vocht per dag produceren. Dit vocht kan door een tekort aan isolatie en ventilatie nergens naartoe, waardoor er condensatie ontstaat op koude oppervlakken zoals ramen, muren en plafonds. 
     
  2. Doorslaand vocht
    Bij doorslaand vocht verkrijg je vocht in huis doordat je huis z’n waterafstotend karakter zoek is. Daardoor sijpelt regenwater via scheuren in de stenen of het voegwerk je woning binnen. 
     
  3. Opstijgend vocht
    Opstijgend vocht komt voor in huizen die problemen hebben met de waterkering. Als die onderbroken, ontbreekt of beschadigd is, gaan je muren het vocht absorberen. Het vocht verplaatst zich dan op langzame wijze van onder naar boven in je wanden.  
     
  4. Vocht in je kelder door waterinfiltratie
    Je kelder kan op verschillende manieren door grondwater geïnfiltreerd worden. Dat komt door de constante druk van grondwater, poreuze keldermuren of keldervloer, opstijgend grondwater of luchtvochtigheid. Vocht in huis kan dus ook in je kelder plaatsvinden met een natte kelder als gevolg.
     
  5. Vocht in huis door lekkage
    Een laatste, maar veel voorkomende oorzaak van vocht in huis is lekkage. Doordat je woning een lek bevat, komt er vocht vrij dat jou een vochtprobleem oplevert. Eerst en vooral moet je de oorsprong van je lek vinden en dat aanpakken. Doe dat door een expert in te schakelen. Een erkende loodgieter is dé man voor de job. Daarna volgt het uitdrogen van de vochtige plekken.

Hoe herken je vocht in huis?

Vocht in huis zorgt voor een muffe geur, maar dat ruik je niet meer als je er constant in leeft of er iedere dag zelf in zit. Dit is wel niet het enige, want er zijn ook zichtbare problemen van vocht in huis. Loskomend behang, beschadigd pleisterwerk, afschilferende verf, vochtplekken, loskomende plinten en vooral schimmelgroei zijn bekende symptomen. 

Al deze verschijnselen van vocht in huis komen vanzelfsprekend niet zonder schadelijke gevolgen. Naast de schade dat het kan aanrichten aan je huis, zorgt het ook voor gezondheidsproblemen. Deze gezondheidskwalen variëren van allergieën op huisstofmijt, zilvervisjes tot hooikoorts, uitslag, wonden, eczeem en zelfs chronische verkoudheid. Hierdoor is er kans tot een geïrriteerde huid, vermoeidheid, minder energie, hoofdpijn, verstopte neus, blijvende hoest en noem maar verder op.

Om het samen te vatten: je volledige immuunsysteem lijdt onder vocht in huis. 

Vocht in huis

Vocht in huis meten met behulp van een vochtmeter

Vocht in huis kan je meten door een vochtmeter te gebruiken. Een vochtmeter bestaat in 3 soorten. Je hebt een destructieve, een niet-destructieve vochtmeter en een hygrometer. Met een hygrometer meet je de luchtvochtigheid in een ruimte. De ideale score bedraagt tussen 45 % en 65 %. Met een destructieve vochtmeter duw je steekpennen in het materiaal en dat beschadigt lichtjes je muur of materiaal. Met een niet-destructieve meter duw je gewoon de meetkop tegen de wand. 

Met behulp van deze vochtmeters krijg je een beter idee van de ernst van je vochtprobleem, waardoor je een vochtexpert kan inschakelen voor het te laat is. 

Kies zelf wie/wat je in huis binnen laat

Door de vele oorzaken en de negatieve gevolgen van vocht in huis is het noodzakelijk om tijdig het probleem te bestrijden. Dat doe je best op een efficiënte en duurzame manier. Van impregneren tot uitdrogen, drainage, bekuiping, ventilatiesystemen, … Aqua Protect heeft de juiste oplossing op maat voor jouw situatie! Ook de Vlaamse Overheid stimuleert mensen met een vochtprobleem aan de had van een premie het probleem aan te pakken. 

Vermijd een muffe woning, allergische reacties of een geïrriteerde huid door een afspraak te maken voor een gratis diagnose van een expert voor jouw huis. Samen zorgen we ervoor dat jij bepaalt wie of wat er in je huis toegelaten is. 

Blijf ook op de hoogte van onze producten en nieuwtjes door ons te volgen op Facebook en Instagram.

Tot blogs!

Vochtbestrijding

Diagnose

Ook last van vocht in huis