Vochtproblemen oplossen met duurzame vochtbestrijding

In ons klimaat is vocht de grootste vijand van de woning en in jouw huis kunnen er zich verschillende vochtproblemen voordoen. Deze zijn afhankelijk van de plaats in de woning. Zo kunnen vochtproblemen optreden in de woonkamer, badkamer, slaapkamer en (kruip)kelder. Die vochtproblemen oplossen is dan ook noodzakelijk om jouw leefcomfort te garanderen. Vocht kan je alvast  in verschillende soorten onderscheiden: opstijgend vocht, doorslaand vocht, condensatie (condensvocht) en water in de kelder door grondvocht.

In deze blog vertellen we hoe je verschillende vochtproblemen zoals schimmel, condens en een natte kelder kan oplossen.

Waar komt al dat vocht vandaan?

Vocht is afkomstig van regeninval dat de muren insijpelt of het stijgt op vanuit de grond en komt zo je kelder en huis binnen. We spreken dan over doorslaand vocht en opstijgend vocht. Je krijgt ook natte muren of vocht in huis  door het te bewonen, bijvoorbeeld door te koken of te wassen. De laatste wijst op condensatie. 

opstijgend vocht

De vochtproblemen schimmel en condens vind je terug in de slaapkamer en badkamer

In de badkamer en slaapkamer zie je regelmatig condens en schimmel het hoofd boven water steken. De oorzaak van deze vochtproblemen is een te hoge luchtvochtigheid. Ook natte muren en natte ramen zijn hier een gevolg van. 

Vochtproblemen in de slaapkamer en badkamer: een efficiënt ventilatiesysteem is de oplossing

Condensatie, schimmel en natte muren vermijden of bestrijden doe je door vocht buiten te krijgen en verse lucht in jouw huis toe te laten. Deze vochtproblemen oplossen kan enkel met een professionele en efficiënte ventilatie

Een simpele ventilatie zoals de ramen even open zetten volstaat niet want daarmee gaat er te veel energie verloren. Je brengt koude lucht naar binnen en laat warme lucht naar buiten ontsnappen, zelfs met een kantelraam. Daarnaast open je waarschijnlijk geen ramen bij zeer koud weer. Dat zorgt ervoor dat het binnen erg muf wordt en er condensatie kan ontstaan. 

De enige oplossing voor deze vochtproblemen is een correcte en efficiënte mechanische ventilatie. Enkel met deze bestrijdingstechniek wordt condens aanslag, geurhinder, schimmelvorming… definitief tegengegaan. Aqua Protect biedt je steeds een oplossing op maat aan.

blog binnenmuur 3

Vochtproblemen oplossen? De aanpak van Aqua Protect biedt je meerdere voordelen

  •  Na de bestrijding woon je terug in een gezond gebouw dat sterk in waarde gestegen is. 
  • Je bent verlost van schimmels en condensatieproblemen.
  • Je bent verzekerd van gezonde lucht in je woning met alle positieve gevolgen dat dit meebrengt.
  • Tot 10 jaar garantie mits jaarlijks onderhoud door onze vakmannen

Merk je schimmelvorming op of heb je regelmatig last van natte muren/ramen, dan is het ongetwijfeld eens tijd voor een inspectie om de oorzaak van het probleem te achterhalen. Daarna voorziet Aqua Protect je van een correcte en duurzame oplossing.

Het vochtprobleem dat je ervaart is een natte kelder of water in de kelder?

De oorzaak van een natte kelder vind je bij de druk van het grondwater. Het grondwater kan op verschillende manieren jouw kelder binnendringen en ze overmeesteren. De oorzaken van jouw natte kelder zijn de constante druk van grondwater, poreuze keldermuren of keldervloer, opstijgend grondwater, luchtvochtigheid. Hoe kan je die vochtproblemen oplossen?

Natte kelder

Aqua Protect biedt een duurzame en een ideale aanpak op maat voor jouw natte kelder

Vochtproblemen oplossen zoals een natte kelder doe je met een kelderdichting. Afhankelijk van de ernst van het vochtprobleem in jouw kelder is er een perfect afgewogen oplossing. De natte kelder kan je bekuipen of draineren. Wat houden beide technieken in? 

  1. Bekuiping is een traditionele vorm van kelderdichting. Er wordt een waterdichte cementlaag aangebracht en indien nodig aangevuld met een vloerplaat. Deze maatregelen zorgen ervoor dat het water je kelder niet meer binnen kan. Bekuiping is ook de ideale manier om opnieuw te beschikken over een bruikbare leefruimte.
     
  2. Drainage is dé budgettaire oplossing voor een vochtige kelder. Deze budgetvriendelijke vorm van kelderdichting voert het water langs binnen af via de keldermuren of keldervloer, afhankelijk van het vloertype en de muurvochtigheid. Drainage biedt een volledig herstel van een natte kelder. Drainage kan op 3 wijzen gebeuren: randdrainage, wanddrainage en vloerdrainage. Wanneer de wanden van een kelder een hoge vochtinfiltratie kennen en je dit niet kan oplossen door bekuiping, is wanddrainage een goede methode. Wanneer vocht (onder hoge druk van het grondwater) in de vloer van de kelder infiltreert, kies je voor een vloerdrainage. Infiltreert het vocht bij de naad waar de keldervloer en de muren elkaar raken (klimnaad), is randdrainage de aangewezen optie. 

Daarnaast is het interessant om te weten dat er ook een premie is voor het tegengaan van ondergrondse vochtinsijpeling in de muren. Ook staat Aqua Protect voor de behandeling van beide vormen gedurende 20 jaar garant. 

Herken je vochtproblemen bij jouw thuis en is er nood aan deze vochtproblemen oplossen?

Indien je enkele vochtproblemen herkent in jouw woning, dan is dit misschien de wake up call die jij nodig had. Vochtproblemen brengen veel kwalijke gevolgen met zich mee, dus deze vochtproblemen oplossen is een noodzakelijk actie. Wil je de koe bij de horens vatten? Aarzel dan niet om een afspraak vast te leggen voor een gratis diagnose. Een expert komt graag langs om de oorzaak vast te stellen en je de beste oplossing voor te leggen. 

Blijf ook op de hoogte van onze producten en nieuwtjes door ons te volgen op Facebook en Instagram.

Tot blogs!

Diagnose

Ook last van vochtproblemen