Doorslaand vocht nieuwbouw

Doorslaand vocht kan heel wat schadelijke gevolgen met zich meebrengen. Wanneer je gevel of buitenmuur wat beschadigd is, kan het zijn dat neerslag, zoals regen, je woning binnendringt. Een vochtprobleem zoals dit komt vooral voor bij oude woningen met oude gevels, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat een nieuwbouw nooit te maken krijgt met doorslaand vocht.

Doorslaand vocht in een nieuwbouw

Doorslaand vocht komt niet vaak voor in een nieuwbouw want deze huizen moeten vandaag de dag aan hoge eisen voldoen en de gevels van deze woningen kregen nog niet vaak te maken met hevige weersomstandigheden. Het is dus meer dan normaal dat doorslaand vocht zich vooral voordoet in huizen met oude en poreuze buitenmuren. Maar in sommige gevallen kan het zijn dat vochtproblemen, zoals doorslaand vocht, toch optreden in een nieuwbouw. Dat is mogelijk wanneer de buitenmuur van de woning bijvoorbeeld schade opliep. 

Doorslaand vocht nieuwbouw

Beschadigde gevel van een nieuwbouw

Doorslaand vocht komt je huis binnen langs de buitenmuur en gaat zich zo verder verspreiden. Gevolgen hiervan zijn vochtplekken, schimmels, zwarte vegen, loskomend behangpapier, … Dit vochtprobleem komt gelukkig niet of nauwelijks voor bij recent geplaatste bouwwerken. Het is een stuk moeilijker voor doorslaand vocht om binnen te dringen in een nieuwbouw aangezien de muren van deze woningen meestal extra goed beschermd zijn tegen water of vocht. Maar pas toch maar op! Doorslaand vocht komt misschien niet vaak voor bij nieuwbouw, maar dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is. Zo kan er sprake zijn van doorslaand vocht als gevolg van een constructiefout tijdens nieuwbouw, en ook als de buitenmuur of gevel van je nieuwe woning beschadigd is, kan het zijn dat het vocht er toch in slaagt om je huis binnen te geraken.

 Een beschadigde buitengevel is dus één van de oorzaken van doorslaand vocht. Scheuren of barsten in het metsel- of voegwerk kunnen er namelijk voor zorgen dat het regenwater je huis binnendringt en dat kan erg schadelijk zijn. Wanneer de dagen kouder worden en het begint de vriezen, kunnen deze barsten of scheuren groter worden waardoor ze steeds meer schade aanrichten. De koude dagen kunnen er ook voor zorgen dat er nieuwe scheuren of barsten gaan ontstaan omdat het bevroren vocht verder zal uitzetten. 

Last van doorslaand vocht in je (nieuwbouw)woning? Lees in dit artikel hoe je het vochtprobleem kan (laten) behandelen. Ben je niet zeker of het om doorslaand vocht gaat? Laat een expert van Aqua Protect bij jou langskomen voor een gratis diagnose en oplossing op maat.

Blijf ook op de hoogte van onze producten en nieuwtjes door ons te volgen op Facebook en Instagram.

Tot blogs!

Diagnose

Ook last van doorslaand vocht?